Пожар горя край Стара Загора

сряда, 29 юли 2009 / Прочетено 3619 пъти
Пожар избухна в 12 часа на 29 юли в гората над Стара Загора. Огнената стихия се е разпростря на фронт около 4 км. над ромския квартал Лозенец в града. Пожарът е започнал в сухи треви и храсти, но поради ветровитото време се е развил бързо на голяма площ в посока запад. Засегнати са намиращи се в района полумасивни постройки.

Пламъците са навлезли и в боров масив в северозападно от Стара Загора. В потушаването участва целият наличен състав на Регионалната противопожарна служба, Гражданска защита и войници. Спасителните действия, обаче, са силно затруднени от пресечения терен и липсата на пътища в района. Огнеборците съобщиха, че няма опасност за града.

 

 

 

* * *

Пак пожар край Стара Загора. Изгоряха десетки немасивни постройки в местността Карасиврия
Огненият ад, датиращ от юли 2007 г., край Стара Загора вчера беше на път да се повтори. В трудно достъпен за пожарна техника терен в местността Карасиврия вчера възникна пожар, който за броени часове обхвана площ от около 300 декара. Изгорели са десетки вили и постройки. Огънят се пренесе и в боровата гора. Екип на вестник Старозагорски новини стана свидетел как за 15 минути изгоряха 3 постройки. Многогодишни борове пламваха като факли.

Огънят тръгна по обяд
Преди това, около 9.30 - 10 часа, в района е имало локален пожар, който е бил овладян. Според официалната информация на МВР, около 12.12 часа вчера на тел.160 старозагорските пожарникари са получили съобщение, че северозападно от града, вдясно от пътя за Старозагорските минерални бани, горят суха трева и храсти. Първоначално към мястото са потеглили четири пожарни екипа. Оказало се е, че теренът е изключително тежък, което прави невъзможно използването на противопожарна техника. Към 16.30 часа огнената стихия вече се простира на фронт над 4 км, изгорели са около 300 декара площ - сухи треви, храсти, вили и постройки. На 2 места огънят е навлязъл и в иглолистен горски масив. Около 17 часа фронтът на възникналия пожар е достигнал на 3-4 км в посока Старозагорски минерални бани и на около 2 км от блок 75 в кв. "Трите чучура"..

Областният кризисен щаб вчера не е бил свикан, съобщи зам.-областният управител Данчо Данев, но областният управител е оказал пълно съдействие. Организацията по гасенето е поета от кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев. По негово настояване са осигурени 77 военнослужещи със 7 автомобила, в това число две авторазливни станции, три "Камацу"-та от "Мини Марица-изток", водоноски от "Нелсен Чистота". Мобилизирани са целият личен състав на Пожарната, включително и свободните от смени огнеборци, 20 служители на Регионалното управление по горите с един специализиран автомобил за пожарогасене и 4 високопроходими автомобила, 15 души от дирекция "Гражданска защита" с една авторазливна станция, екип с един автомобил от РС ПСБ - Казанлък.

Чакаха зам.-директора на Националната пожарна

Основните усилия са били насочени към опазване на оцелелите вилни имоти в региона и предотвратяване навлизането на огъня в големия горски масив, зад основния фронт на пожара.
Около 18 часа от ОД на МВР - Стара Загора, съобщиха, че се очаква пристигането на зам.-директора на Националната пожарна - комисар Калин Вучков. Създадена е била и организация за взаимодействие с Държавната агенция по горите и има готовност при необходимост да бъдат предислоцирани сили и средства от съседни региони.
То и по време на пожарите през 2007 г. на място се бяха изсипали половината Министерски съвет, в това число и президентът на РБългария, но ако не беше руският самолет, надали огънят щеше да бъде овладян овреме.
За осигуряването на минерална вода и храна на участниците в гасенето вчера се грижеше Община Стара Загора.

Отново човешка небрежност. Докога?

По първоначални данни причината за възникналия пожаp е небрежност при боравене с открит огън - запален за битови нужди, съобщи вчера регионалният говорител на МВР. В прессъобщението е записано още, че по установяване на причините работи РПУ - Стара Загора.
Вчера "Старозагорски новини" видя на около 500-600 м от горящите вили складирани автомобилни гуми и голямо количество кабели, които най-вероятно са били подготвени за палене с цел извличане на метал. Най-вероятно подобни временни складове има и на други места в местността Карасиврия.
При големите пожари през юли 2007 г. беше установено, че един фолкпевец се прехранвал с вадене на метал от кабели и гуми и беше подведен под отговорност като един от причинителите. Случката безспорно го направи медийна звезда, но медиите така и не разбраха дали той беше санкциониран за деянието си.
Там където властва чувството за безнаказаност, подобни действия ще се мултиплицират във времето. И за гяволъка на едни ще плаща цялата държава. Въпросът е: докога?

Министър Караджова разпореди допълнителни замервания на въздуха в Стара Загора

Във връзка с избухналия пожар и бързото му разрастване, новият министър на околната среда и водите Нона Караджова разпореди допълнителни замервания на качеството на въздуха. Освен с ръчни уреди, те ще се извършват и с мобилна автоматична станция, разположена в кв. "Железник".
В ранните следобедни часове вчера на мястото на пожара са били директорът на РИОСВ Нанчо Видев и екип от експерти по опазване чистотата на атмосферния въздух. Установено е, че вятърът е с преобладаваща посока североизток и димът се разпространява към кв. "Железник" и града като цяло. В квартала незабавно е разположен допълнителен пункт за анализ на качеството на въздуха. Към 17 часа автоматичните измервателни станции в Стара Загора и с. Ръжена не са регистрирали превишения на нормите на контролираните замърсители.
 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004934 .