Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Старозагорци се пребориха с мощен инвеститор. Няма да секат дърветата до Мол Галерия

Старозагорци се пребориха с мощен инвеститор. Няма да секат дърветата до Мол Галерия

вторник, 28 юли 2009 / Прочетено 1972 пъти
Нито едно дърво южно от новостроящия се МОЛ "Галерия" в Стара Загора няма да бъде отсечено. Това е решението на главния архитект на Общината Иван Кирчев. Така на практика, колкото и невероятно да звучи, шепа граждaни се пребориха с мощен инвеститор и с проектантско решение, засягащо интересите им.

Новото становище е от вчерашната среща, организирана от зам.-кмета Белчо Белчев с представители на 52-мата недоволни жители на ул."Радецки", които преди седмица депозираха подписка в Общината. На нея участваха главният архитект на Общината арх. Иван Кирчев, инж.Ангел Стоманярски от Дирекция "Строителство и инвестиции" и омбудсманът на Стара Загора Павлина Геренова. Проверката на място пък е установила, че дърветата могат да бъдат спасени и "смъртната присъда" е отменена. "Проектантът на пътната част на МОЛ "Галерия" Пламен Булатов ще преработи проекта в частта край МОЛ-а, така че дърветата да не бъдат премахнати. След като промяната на проекта е готова, тя ще бъде представена на специално нарочена среща с гражданите от квартала", съобщи зам.-кметът Белчо Белчев, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Както вече съобщи "Старозагорски новини", въпреки разрешението за "сеч до дъно" на 10 дървета, на 27 юли т.г. група граждани спряха моторните резачки. Те поискаха среща с кмета или с негов заместник и категорично заявиха, че няма да позволят вандалщината да се случи. Дърветата са засаждани от техни родители и роднини и са на възраст 40-50 и повече години. Ако не бяха протестите, част от зеленината на Стара Загора вече щеше да бъде история. 
Реакцията на старозагорци показа как трябва да се защитават гражданските интереси. Бързата намеса на Общината пък - че могат да се намерят решения, които да удовлетворяват и жителите, и инвеститорите. А изводът е, че обикновените хора трябва предварително да бъдат информирани какво става под прозорците им.


Община Стара Загора е добър пример за отзивчивост към гражданите

"Искам да изкажа чрез вас лична благодарност към заместник-кмета Белчо Белчев, който чрез действията си още веднъж доказа, че Стара Загора може да бъде пример за добра практика, откритост и отзивчивост към проблемите на гражданите", се казва в писмо до медиите, подписано от обществения посредник на територията на Oбщина Стара Загора Павлина Геренова.Писмото е по повод положителния развой на горещия проблем около изсичането на дъpвета по улица "Радецки" заради новостроящия се МОЛ "Галерия", което бе отразено в няколко броя на "Старозагорски новини". Живущите в района са потърсили подкрепа от обществения посредник чрез внесена жалба и подписка срещу решението на Общината за отсичането на дървета.
В отворено писмо до кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев от 27 юли т.г. омбудсманът Павлина Геренова пише: "Причината за създадения конфликт е липсата на предварителна обществена информираност за промените, които ще се извършат в района. Откритостта, прозрачността и отзивчивостта са не само едни от 12-те принципа на демократично управление, а част от европейската философия на отзивчивост целите да се постигат адаптирано към нуждите и законно обоснованите очаквания на гражданите. Като независим наблюдател на актовете и действията на органите на местната власт, а и поради факта, че тази жалба не е единствена по своя характер, се обръщам към Вас с предложение преди приемането на подобни действия, които засягат интересите на гражданите, да се провежда широка разяснителна кампания на специално организирани за целта срещи."

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005577 .