Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Административни батаци провокират паленето на стърнища

Административни батаци провокират паленето на стърнища

понеделник, 27 юли 2009 / Прочетено 1852 пъти
18 акта за пожаронеобезопасена селскостопанска техника и запалени стърнища са съставени в община Стара Загора от стартиране на жътвената кампания - съобщи Йонка Георгиева, регионален говорител на МВР в Стара Загора. От началото на юли огнеборците са гасили над 100 запалени стърнища и сухи треви, пламнали вследствие на човешка небрежност.

Със заповед No РД-09-429 от 11.07.2008 г. е въведен държавен стандарт 2.2, с който изрично се забранява паленето на стърнища и се препоръчва заораването на растителните отпадъци с цел трансформиране в органично вещество.
Според инспектор Антон Колев от Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" няма практика да се подава информация към аграрното министерство за съставени актове за запалени стърнища, които трябва да следят за спазване на държавния стандарт. Иначе санкцията е от 50 до 200 лева. В случай, че виновният не си плати доброволно акта, той се предава на Агенцията за държавни вземания. Регионалният говорител на МВР Йонка Георгиева заяви, че на местно ниво не е изисквана справка от структура на Министерството на земеделието и храните.
Началничката на общинските служби по земеделие към Областна дирекция "Земеделие" - Стара Загора, Антонина Пройкова коментира, че правомощията на дирекцията да съставя актове за запалени стърнища са отнети и с това се занимава пожарната, пише вестник Старозагорски новини.
Но пък завеждащата отдел "Връзки с обществеността" към Министерството на земеделието и храните Светозара Петрова заяви, че всеки ден получават информация от областните дирекции по "Земеделие" в страната за възникнали пожари и природни бедствия.
На въпроса на медията ни "Какви мерки предприема аграрното министерство срещу стопаните, които нарушават държавния стандарт 2.2" не успяхме да получим отговор до редакционното приключване на броя. В случай, че се внесе яснота, "Старозагорски новини" ще информира допълнително читателите си.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005514 .