Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Пак горя сметището на Мандра баир край Стара Загора

Пак горя сметището на Мандра баир край Стара Загора

понеделник, 27 юли 2009 / Прочетено 1775 пъти
Напълно овладян е поредният пожар на градското сметище, информира вчера следобед зам.-кметът на община Стара Загора Белчо Белчев. Огънят е лумнал в 5 часа в неделя, а час по-късно пожарната и водоноските на "Нелсен Чистота" вече са били на Мандра баир.

Гасеното е продължило през целия ден, като на помощ са се притекли четири камиона и един багер от "Строителство и възстановяване" и "Пи Ес Ай". Издадено е разпореждане всичките количества изкопана пръст от строителни обекти да се кара на сметището за запръстяване.
Според Белчев, поредният пожар едва ли е бил умишлен. Около депото за отпадъци има постоянна охрана, пък и умишлен палеж едва ли ще бъде извършен в светлата част на деня. Най-вероятно огънят е тръгнал от високите температури и силния вятър.
На въпрос на вестник Старозагорски новини как вървят дейностите около удължаването на експлоатационния срок на сметището, Белчев отговори, че до края на седмицата ще започнат сондажите за чистотата на подпочвените води. Работата щяла да отнеме 7-8 дни, след което ще бъдат поканени специалисти от "Басейнова дирекция", Пловдив, които периодично ще вземат проби от трите сондажа. В ход е и ограждането на Мандра баир, а днес предстои среща и за осигуряване на сепариращата инсталация. Това и отводнителните канали са основните изисквания на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени до изграждането на регионалното депо за отпадъци. Европа удължи неизпълнените от България срокове до края на 2014 г., но при изпълнението на определени изисквания. Очаква се в края на септември комисия да провери дали сме ги изпълнили.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.003440 .