Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow 700 хил. лв. се очаква да бъде консолидирана печалба на Захарни заводи АД за първото полугодие

700 хил. лв. се очаква да бъде консолидирана печалба на Захарни заводи АД за първото полугодие

понеделник, 27 юли 2009 / Прочетено 1784 пъти
Захарни заводи АД - Горна Оряховица ще отчете консолидирана печалба от 700 хил. лв. за първото полугодие на 2009 г., съобщават от дружеството чрез БФБ - София. За първото тримесечие на 2009 г. консолидираната печалба бе 519 хил. лв., а за първото полугодие на 2008 г. бе 1,6 млн. лв. Спадът на годишна база е 56%.

Изпълнителният директор и председател на управителният съвет инж. Стоян Шубеков подава оставка по здравословни причини. Временно длъжността ще се поеме от Валентина Ралева, която е член на управителния съвет и финансов директор на дружеството, съобщават от Захарни заводи АД.
Големи клиенти на завода за спирт в Захарни Заводи АД като Винпром Карнобат и Винпром Пещера вече имат собствени мощности за спирт и не купуват от дружеството. Въпреки ръста на износа на спирт с 62% на годишна база дружеството има достатъчно готова продукция и през август 2009 г. заводът за спирт няма да работи. Въпреки спада на продажбите за реконструкция в завода са вложени 2 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г.
В ремонтно-механичния завод поръчките за отливки са драстично намалели, като дружеството търси вариант да обедини ремонтно-механичния завод и завода за захар, за да намали разходите си.
От Захарни заводи обещават, че няма да има масови уволнения, без да уточняват какви уволнения са осъществени до момента и какви предстоят, пише investor.bg. В завода за захарни изделия за първите шест месеца на 2009 г. има ръст на продажбите за вътрешния пазар с 3%. Заявките от чуждестранните клиенти обаче са намалели с 14% и дружеството предприема мерки за експанзия към страните от Балканския полуостров и Русия.
Предстои решаването на проблема със суровината на завода за захар, след като от 1 октомври 2009 г. националните квоти за нерафинирана захарна тръстика ще отпаднат и ще бъдат заменени от общоевропейски квоти. Дружеството се е опасявало, че Англия, Франция и Испания имат утвърдени контакти с бившите си колонии за внос на нерафинирана захарна тръстика и могат да постигнат по-изгоден внос. От Захарни заводи АД обаче твърдят, че са предприели мерки с цел осигуряване на суровина, дори в обеми по-големи от настоящите, което ще осигури по-пълно натоварване на рафинерията в дружеството.
За последните 3 месеца акциите на дружеството губят 11% от стойността си до 2 лв. за акция и 16,7 млн. лв. пазарна капитализация.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.007046 .