Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow През 2010 г. започва изграждането на комплекс Загора Голф край Стара Загора

През 2010 г. започва изграждането на комплекс Загора Голф край Стара Загора

понеделник, 27 юли 2009 / Прочетено 3049 пъти
Няма причина да променяме сроковете за старта и за приключването на проекта заради отражението на световната финансова криза. Нашите източници на финансиране се промениха и вече сме готови за инвестицията, защото пазарът не е на върха си, казва Стивън Коул, един от основните инвеститори и инициатор на проекта за изграждане на голф комплекс край Стара Загора.

-  Г-н Коул, на какъв етап е изграждането на комплекс Загора Голф край Стара Загора?
- Изграждането на комплекс Загора Голф е на етап работен проект, осигуряване на инфраструктура и на строителни планове. Етапите на проекта отнемат приблизително две години. Ние стартирахме през 2008 г. Първите разрешителни за строеж бяха получени и в момента обсъждаме развитието на проекта с няколко международни експерти - професионалисти в областта на голфа и С ТЕХНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДИЗАЙНЕРСКИ КОМПАНИИ. Това е много вълнуващ момент от развитието на проекта. На местно ниво той се подкрепя от Община Стара Загора и от организации  за  икономическо развитие.

- Световната икономическа криза рефлектира върху реализацията на много сериозни инвестиционни проекти не само у нас. Има ли опасност и при Вас да се забавят нещата заради трудната ситуация?
- Международната финансова ситуация повлия на много проекти не само в България, а и в Европа като цяло. Загора Голф не прави изключение, но ТЪЙ КАТО ПРОЕКТЪТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАВЛЯЗЪЛ В СТРОИТЕЛНА ФАЗА, ОТРАЖЕНИЕТО НА КРИЗАТА ВЪРХУ НЕГО Е ПО-ОГРАНИЧЕНО. Проектите, които вече са в скъпите фази на строеж, бяха пряко засегнати по отношение на финансирането, което им беше или отказано, или забавено. Това се случваше основно през 2008 г., когато кризата беше в своя пик, като продължава неуверено и през 2009 г. Това направи финансирането на строителството много трудно.
За Загора Голф обаче е планирано основното строителство да стартира през 2010 г. и ние не виждаме причина да променяме това, както и да правим промяна на сроковете за приключването на проекта. Нашите източници на финансиране се промениха с промяната в международните условия. Добре е да се знае, че ДНЕС Е ТОЧНОТО ВРЕМЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ, защото пазарът не е на върха си, когато се стига до крайности в остойностяването. Разумните инвестиции и дългосрочните планове винаги жънат успехи.

- Нека припомним още веднъж параметрите на проекта Загора Голф. Какво, освен голф игрище, ще включва този огромен комплекс?
- Загора Голф е проект за   многофункционално строителство.Търговската част на проекта включва изграждането на технологични паркове, на високотехнологични офиси и ;-sa съоръжения за забавления - аква парк, хотел и СПА център, голф клуб., ЖИЛИЩНАТА ЧАСТ ВКЛЮЧВА НАД 500 ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИ ДОМОВЕ, СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА. Проектът ще бъде изграден върху 1500 декара от най-удивителните площи в района на Стара Загора. Нашата философия е осно вана на защитата на околната среда и на опазването на красивата природа по време на строителството. Голф игрището заема приблизително 500 декара. Намерението ни е да превърнем Загора Голф в АТРАКТИВНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА ИГРАЧИ НА ГОЛФ.
Проектът има стратегическо местоположение, намира се на половината път между игрищата, построени в Западна България и тези на изток, например игрището в Балчик. Това е идеална възможност за чуждестранни посетители, които обичат да обикалят и да играят на повече от едно място, както и за местни играчи на голф, тъй като Стара Загора е голям град и се намира съвсем близо до комплекса.

- Смятате ли, че проекти като Вашия могат да направят Стара Загора по-атрактивно място за туризъм и да привлекат повече чуждестранни гости в региона?
- Големите проекти в Стара Загора като Загора Голф трябва да обединят ресурсите си и да промотират областния център по-агресивно.
СТАРА ЗАГОРА МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ВСЯКА ДРУГА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ. Нейната история и култура са атрактивни както за посетителите, така и за жителите й. За съжаление, не ги правим достатъчно известни, а това е ключът към бъдещите успехи. Както при всички минали кризи - от 1989 г., 1992 г., 2000 г. и други преди това, стабилността винаги се връща. Тогава ще погледнем назад към чу десните възможности, които имаме днес, а така наречената криза ще бъде просто поредното събитие в историята. За съжаление, много млади банкери и мениджъри на инвестиционни фондове реагират пресилено на тези нормални корекции във финансовите пазари. За прозорливия инвеститор и купувач това е обаче добра възможност за развитие на бизнес.
       Интервю на вестник Национална бизнес поща, 27 юли 2009 г.

 

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005160 .