Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Нов рехабилитиран блок в ТЕЦ Марица изток 3 започна търговска експлоатация

Нов рехабилитиран блок в ТЕЦ Марица изток 3 започна търговска експлоатация

четвъртък, 05 април 2007 / Прочетено 2731 пъти
Вторият рехабилитиран блок (Блок 1) на ТЕЦ Енел Марица Изток 3 успешно премина всички договорени изпитания след приключването на неговата рехабилитация от Консорциумът Enel/E&Z, главнен изпълнител на Проекта по рехабилитацията на ТЕЦ Енел Марица Изток 3.
Блокът беше приет на 1-ви април 2007 г. от Енел Марица Изток 3 АД, шест дни преди крайната дата от съгласувания график. Блок 1 успешно премина всички изпитания по въвеждане в експлоатация съгласно изискванията на оператора на електропреносната мрежа и в момента е в търговска експлоатация. Включен е в паралел към националната електроенергийна система на България.
В момента и двата рехабилитирани блока (Блокове 1 и 2) са в експлоатация и работят с включена сероочистваща инсталация към тях (една от двете вече построени сероочистващи инсталации). Това означава, че количеството на серен диоксид излъчван в атмосферата от тези два блока е намалял с повече от 94%. Енел Марица Изток 3 инвестира повече от 150 милиона евро в дейности по опазване на околната среда и подобрения по време на рехабилитацията, припомнят от фирмата.
Всички договорени параметри по отношение на ефективност не само бяха постигнати, а надвишени. В резултат на това цялостната ефективност от експлоатацията на блока беше значително подобрена. След работите по рехабилитацията и модернизацията инсталираната брутна мощност на Блок 1 беше увеличена от 210 МВ на 227 МВ.
По време на рехабилитацията на Блок 1 съществуващите прахови и мазутни горелки бяха изцяло заменени с нови, котела и турбините бяха модернизирани, а всички съоръжения на блока бяха рехабилитани и модернизирани, за да съответстват на най-добрите световни стандарти.
Блок 3 беше спрян за рехабилитация и предаден на главния изпълнител. Работите по рехабилитацията му вече започнаха. Очаква се блокът да бъде завършен за една година. Блок 4 също ще бъде рехабилитиран съгласно договорения график.

Главните цели на проекта по рехабилитация са увеличаване на ефективността и мощността на централата (след завършване на проекта централата ще има инсталирана мощност от 900 МВ), удължаване на експлоатационния живот на централата с повече от 15 години и привеждане в съответствие с европейските екологични стандарти.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.003678 .