Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Институтът по пазарна икономика набута Стара Загора на дъното

Институтът по пазарна икономика набута Стара Загора на дъното

сряда, 22 юли 2009 / Прочетено 1827 пъти
Ръководството на Община Стара Загора огласи вчера на брифинг позицията си по повод публикуваните изследвания на Института по пазарна икономика. В тях, почти по всичките 6 показателя - общинските данъци и такси, регулиране на стопанската дейност на местно ниво, електронно управление, качеството на административните услуги и корупцията, областният център Стара Загора е под средно и на предпоследно място. Оттук и изводът на института, че в Стара Загора бизнес се прави най-трудно, а най-лесно - в Търговище.

На брифинга, ръководен от зам.-кмета Велизар Балабанов, присъстваха зам.-кметът Белчо Белчев, секретарят на общината Николина Горова и шефовете на всички общински дирекции, пише вестник Старозагорски новини.
Разпространен беше отговорът на писмо, подписано от Петър Ганев, координатор на Индекс "Местни условия за правене на бизнес 2009" при Института за пазарна икономика, с който любезно се отказва поканата за присъствие на организираната пресконференция, обяснение по използваната методология и направените констатации.
Един от показателите за ниво на местните данъци, използван в изследването, е данъкът върху недвижимите имоти и данъкът за придобиване на имущество. За фирмите промилът 1.75 е по-нисък от общините София, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Сливен, Смолян и Хасково. Що се отнася до гражданите, приетият промил от Общинския съвет е 1.25 и само Благоевград, Видин, Кърджали, Русе и Търговище са с по-нисък показател, обясни Цанка Ганева, директор на дирекция "Финанси". Другият изследван данък е за моторни превозни средства, в частта "леки автомобили". Не е ясно защо се наблюдават леки автомобили, когато се говори за бизнес.
"По различен начин е определен патентният данък за различните общини - уточни г-жа Ганева. - Не би следвало да се сравняваме с областен град като Търговище по брой на регистрираните фирми. Но само в Община Стара Загора те са 27 687 от всичките 57 500 в областта. Около 4000 от тях са подали декларации за облагане по реда на патентния данък, като размерите също са определени от Общинския съвет. Т.е. ако условията са неизгодни за правене на бизнес, едва ли броят би бил толкова голям."
Сред аргументите за неточна класация първият финансист на общината посочи, че таксата за битови отпадъци за бизнеса в Стара Загора е на едно от най-ниските нива. Освен това там има възможност за реално измерване на количествата отпадъци и всеки от собствениците декларира брой съдове с различен размер и съответно заплащане.
Стара Загора е една от малкото общини, която не събира такси за издаването на всевъзможни удостоверения в направлението "приходи", за издаване на данъчни оценки и пр., нещо, което в много общини е въведено като практика.
"На мен не ми е ясно по какъв начин са записани тези числа в табличката за Стара Загора?" - категорична е Цанка Ганева.
"Община Стара Загора не провежда регулация на стопанската дейност на местно ниво - уточни Велизар Балабанов. - Ако считаме за регулация създаването на добри условия за бизнеса, то такава регулация е създадената индустриална зона в града, в която бенефициент е Община Стара Загора."
"Изразявам своето удивление от оценките на Института, които са в пълно разминаване с реалните факти - сподели на брифинга Николина Горова. - Всеизвестно е, че сме задължени да предоставяме услуги по електронен път. Четири бяха пилотните общини, в които започна най-напред да се реализира проектът "Електронно правителство", и Стара Загора е сред тях (Добрич, Габрово, Стара Загора и Сливен). Интересно е да се запитаме, след като това са областните центрове, където процедурата е най-напреднала в подготовка на българската администрация за предоставяне на услугите по електронен път, как се оказахме на незавидното 18-о място? Как другите са се справили при условие, че никой не ги е подготвил за това?
По темата "Обслужване на едно гише" Стара Загора е поставена на 21-во място. Тук става въпрос за центровете за услуги и информация и Стара Загора е с първия такъв център в държавата, който успешно работи от 10 години.
Защо сме на 13-о място по публичните регистри, също е непонятно.
По отношение на административните услуги, не можем да си отговорим на въпроса как Институтът по пазарна икономика дефинира понятието "местна власт". От направените анкети не става ясно обследване на общинска администрация ли се прави, на органите на държавната администрация на регионално ниво или на съдебната власт. Има невероятно преплитане на правомощия. За административни услуги Стара Загора е поставена на последното 25-о място, а две от тях не се изпълняват от общинска администрация.
Единствен проблем на общината е процедурата по издаване на строителни разрешения. За 2008 г. Общината е издава 1085 разрешения за строителство, а първенецът в класацията - Търговище - 302. Обяснимо е недоволството от забавянето на част от структурите, който проблем е на вниманието ни", обобщи Горова.
По темата за корупцията, където сме класирани на 20-о място, зам.-кметът Белчо Белчев съобщи, че за последните две години в общинската администрация няма постъпил сигнал за служител, уличен в корупция. По темата е създаден Инспекторат, в който също няма постъпил сигнал за нарушение от общински служител. Към Общинския съвет има изградена и специализирана комисия за жалби, сигнали, корупция и пр.
Вчера стана ясно, че Фондация "Галъп интернешънъл институт" е приключила проект "Административен капацитет" - "С лице към администрацията". В него администрацията на Община Стара Загора е сочена многократно като "отличен модел" за служба "Местни данъци и такси", ГРАО и други административни услуги.
"Въпреки нелицеприятното класиране, Общинската администрация няма от какво да се срамува - категоричен е Велизар Балабанов. - Фактите показват, че Стара Загора е от най-предпочитаните места за инвестиране. При нас безработицата за месец юни 2009 г. е 4.9 (при 18 за Търговище). Освен това световната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" препотвърди кредитния рейтинг "ВВ+" със стабилна перспектива. Такъв защитен висок международен рейтинг в България имат още София, Пловдив и Варна."
Становището на общинските специалисти е, че в Института по пазарна икономика или са избрани индикатори, които нямат отношение към бизнеса, или изследванията са поръчкови.
За нанесената морална обида на старозагорци общинското ръководство ще подири обяснение и санкции.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004368 .