Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Ще слагат червена точка на опасните обекти за храни в Стара Загора

Ще слагат червена точка на опасните обекти за храни в Стара Загора

сряда, 22 юли 2009 / Прочетено 1806 пъти
Пет са заболелите от салмонелоза през юни в Старозагорска област, информира директорът на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора д-р Елена Канева. Нищо тревожно за сезона, обобщи тя, но подчерта да се внимава особено с яйцата, които не са преминали през достатъчна термична обработка. Става въпрос за майонезите, за застройките за супи и за кремовете.

През летните месеци от здравната инспекция са засилили проверките на всички обекти, в които се предлагат хранителни продукти. Според главния здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, ще се търсят опасни храни във всяка кръчма, столовете в детските лагери, заведенията за дюнери, сладкарниците, количките за търговия със сладолед и царевица и т.н., пише вестник Старозагорски новини Масираните проверки, които ще обхванат около 60 000 обекта в страната, са по поръчка на прокуратурата. Причините пък са зачестилите случаи на натравяне. Сред най-сериозните инциденти е този в Пазарджик, където 20 души се озоваха в болницата, след като хапнаха от дюнерите на "Али Баба".
Д-р Канева сподели, че се очаква влизането в сила на Наредба, която ще регламентира поставянето на уведомителни знаци на затворените от РИОКОЗ опасни обекти. Това се налагало, тъй като още на следващия ден много от собствениците или наемателите отново отваряли врати. Според Тенчо Тенев, това ще бъде голяма червена точка, поставена на видно място на витрината. Така евентуалните посетители щели да бъдат предупреждавани за рисковете, които поемат. Ако пък червената точка бъде махната преди здравните инспектори да отменят забраната, то нарушителите щели да бъдат предавани на прокуратурата.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004803 .