Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow От тютюна очакват високи добиви, но с ниско качество

От тютюна очакват високи добиви, но с ниско качество

сряда, 22 юли 2009 / Прочетено 1772 пъти
Падналите валежи се отразиха добре на тютюна, макар че се създават предпоставки за появата на различни гъбични заболявания - съобщи Пенка Тодорова, тютюнопроизводител в село Мъдрец, и допълни, че тази година добивът ще е висок за разлика от качеството. "Закъснелите валежи ни изплашиха, че реколтата ще пропадне, и започнахме да поливаме, което оказа неблагоприятно въздействие върху растенията с последвалите валежи. 

Хладното време и влагата в началото на юли спомогнаха растенията да пораснат прекомерно много, листата са огромни, но тънки, а от голямото съдържание на вода тютюнът не може да узрее. Това оказва и неблагоприятно въздействие, като появата на мана по растенията. Тази година тютюнът е доста, единствената трудност, която ще изпитаме, е с изсушаването, защото валежите не ни позволяваха да берем в началото на кампанията. През миналата година прибирането на реколтата приключи в началото на август, тогава беше голяма суша, а сега, ако времето се запази добро, и през септември ще има за бране."
Тази година е последната от тригодишния преходен период, в който тютюнът се субсидира от държавата на база произведено количество. Засега все още от ЕК няма становище дали срокът ще се удължи с още една година. Затова, за да могат тютюнопроизводителите да получат държавната помощ, изкупвачите на ценната суровина ще трябва да изкупят всичкия наличен тютюн до края на годината и да го декларират пред фонд "Тютюн". На въпроса "какво ще правите през следващата година, като няма да има премии от държавата" г-жа Тодорова отговори, че ще продължат да гледат тютюн, но в по-малко количество, за да се ориентират. Между тютюнопроизводителите се носят слухове, че фирмите ще вдигнат изкупните цени, за да могат да компенсират производителите, но не е ясно колко ще ги увеличат и дали изобщо ще го направят, пише вестник Старозагорски новини.
Тютюнопроизводителката е засяла около 100 дка със зеленото злато, от което очаква добър добив, средно около 200 кг/дка, което е нормално при дъждовна година. Освен г-жа Тодорова, още петима души от селото отглеждат тютюн.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006661 .