Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Съдят бивш зам.-кмет на Стара Загора за престъпление по служба

Съдят бивш зам.-кмет на Стара Загора за престъпление по служба

сряда, 22 юли 2009 / Прочетено 2017 пъти
Старозагорският окръжен съд даде ход на делото срещу Тихомир Томов, бивш зам.-кмет на Стара Загора по транспорта. Той е обвинен по чл.282, ал.2, предложение 2 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. За това се предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Според обвинението Тихомир Томов е извършил престъпление по служба в периода 21 декември 2007 г. - 22 януари 2008 година, като е възложил да се направи договор между "Ел Жи Груп" и Община Стара Загора за обслужване на градска автобусна линия No 65 от кв. "Железник" до село Горно Ботево, като е изразил невярно твърдение, че има разрешение от Областната управа. На 2 януари 2008 година Томов разпоредил на общински служител да изпрати писмо до Областна администрация - Стара Загора, с което се иска да се пусне автобусна линия 65, като кметът на общината Светлин Танчев го е подписал. На 9 януари 2008 година като отговор на запитването зам.-областният управител Данчо Данев отговорил, че трябва да бъдат посочени мотиви и предпоставки за пускането на линията, която била гласувана на общинска сесия по време на Евгений Желев. Два дни по-късно Томов пише второ писмо, с което иска да бъде разкрита експериментално линията, като сам подписва писмото, без да уведоми кмета, същото по време на съдебното заседание потвърди и Светлин Танчев. На 22 януари 2008 година в качеството си на зам.-кмет Томов възложил да се изготви договор между "Ел Жи Груп" и Община Стара Загора за обслужване на автобусна линия 65, като е съобщил, че има разрешение от Областната управа, пише вестник Старозагорски новини.
По време на вчерашното съдебно заседание защитникът на Томов поиска отвод на държавния обвинител Алексей Ангелов с мотива, че има лично отношение към случая. Това твърдение адвокатката направи, тълкувайки публикуван материал във вестник "24 часа", в който Ангелов твърдял, че покушението върху личния му автомобил е поръчано от подсъдимия. След тайно съвещание съдът отхвърли отвода, а защитата поиска делото да бъде върнато на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт, което съдът също не уважи.
Зам.-областният управител Данчо Данев заяви, че кметът на Горно Ботево редовно е ходил при него, за да настоява да бъде отпусната автобусната линия. Служителката от Областната администрация Златка Мечева, която е описвала писмата до Общината по казуса с автобусната линия, заяви, че макар че е завършила международен туризъм, това не й пречи да чете нормативните актове от СИЕЛА и да ги добавя в писмата, като изрично посочи, че за много от тях има изготвени шаблони.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005745 .