Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Община Стара Загора не примема изводите на ИПИ от изследването за условията за правене на бизнес

Община Стара Загора не примема изводите на ИПИ от изследването за условията за правене на бизнес

вторник, 21 юли 2009 / Прочетено 1822 пъти
Критериите, по които е изготвено изследването на Института за пазарна икономика не са ни ясни, въпреки усилията, които  положихме да ги изследваме в детайли – каза на пресконференция днес заместник-кметът на община Стара Загора Велизар Балабанов. Пресконференцията бе свикана, за да представи позицията на община Стара Загора по повод публикуваното и разгласено в медиите изследване на ИПИ - Индекс Местни условия за правене на бизнес, което нарежда Стара Загора на последно място сред 28-те областни градове по условия за правене на бизнес.

Направената оценка е по 6 показателя.
„В  изследването са цитирани местни данъци и такси, които нямат толкова пряка връзка с правенето на бизнес – като например данък върху леки автомобили, а не върху автобуси, тежкотоварни и др. – каза на пресконференцията Цанка Ганева, директор на дирекция Финанси и бюджет в Община Стара Загора. По отношение на данъците върху недвижими имоти, върху придобито имущество – в Стара Загора са едни от най-ниските в страната. Така е и при таксата за битови отпадъци. Над 4000 фирми са подали декларации за патентен данък, а от 1400 заявления на търговци по този данък 700 плащат такси в първа градска зона, където цените са между 17-20 лв. на квадратен метър.
Само  в община Стара Загора са регистрирани 27 687 фирми. „За миналата 2008 година сме издали 1085 строителни разрешителни, а в община Търговище са издадени 302” – цитира данни секретарят на Община Стара Загора Николина Горова. Община Стара Загора е сред 4-те пилотни Общини, които първи въведоха обслужване и услуги на едно гише. От 3-те вида услуги, цитирани в изследването Община Стара Загора не извършва двете – изготвяне на ОВОС и промяна предназначението на земеделски земи. Секретарят на Община Стара Загора информира за последното изследване на ГАЛЪП „С лице към администрацията”, в което се цитират добри практики на Община Стара Загора.
На пресконференцията  бяха поканени да участват и представители на ИПИ, изготвили изследването, но те отказаха с писмо. „Щеше да е любопитно да обяснят как град с 4,9% безработица за месец юни като Стара Загора е на последно място в класацията им, а Търговище с 18% безработица е на първото” – коментира заместник-кметът Велизар Балабанов. 

 

 * * *

Коментар на Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора:

Категорично не е вярно, че в Стара Загора най-трудно се прави бизнес

Липсват детайли в публикуваното в медиите изследване, на базата на които да разберем какво точно има предвид ИПИ като определя Стара Загора за място, в което най-трудно се прави бизнес. Това категорично не е вярно и най-силното опровержение е продължаващото дори в момента, по време на икономическа криза, развитие на бизнеса в региона.
ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА НЯКОИ ПО-ТЕЖКИ ПРОЦЕДУРИ, известно забавяне при изпълнението на услугите за бизнеса в сравнение с малки населени места с не толкова наситен бизнес живот, но това не се отразява на реалното развитие на бизнеса.
Убеден съм, разбира се, че Стара Загора има какво да направи и с какво да подобри бизнес климата. Неведнъж именно във вестник Национална бизнес поща сме обсъждали проблемите и сме предлагали решения за тях. Категорично трябва да се намали времето, което бизнесът губи за осигуряване на всякакъв вид разрешителни, както и да се намалят местата, на които непрекъснато трябва да дава информация за дейността си. Това обаче са мерки, които държавата трябва да постанови законово.
Що се отнася до местните данъци и такси, не може регион като Старозагорския с интензивно икономическо развитие, ДА ИМА НАЙ-НИСКИ ЦЕНИ НА УСЛУГИТЕ - не би било нормално, предвид условията в бедните и изоставащи общини. В момента в общината се работи по програма за повишаване на административния капацитет, което ще подобри условията в посока време и компетентност на обслужването.
Искам да подчертая не само факта, че Стара Загора е един от най-динамично развиващите се икономически центрове в България, но В НЕГО ИМА И МНОГО СЕРИОЗНИ ДЕЙСТВАЩИ БИЗНЕС СТРУКТУРИ.
Нямам предвид само Търговско-промишлена палата - Стара Загора, а и такава организация като „Клуб на работодателя ",която реално участва и има водещо място в осъществяването на местната власт. В комисиите и на всяко заседание на Общинския съвет се дискутират и решават проблеми, свързани с възможността бизнесът да се развива колкото се може по-добре в тези трудни условия сега, за да усетят гражданите на Стара Загора колкото се може по-малко ЕФЕКТИТЕ ОТ КРИЗАТА КАТО БЕЗРАБОТИЦА ИЛИ НАМАЛЕНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ.
Местните тарифи и такси ги определяме ние в Общинския съвет и трябва да кажа, че те са напълно съизмерими с най-ниските за общини, сходни като население и условия с тези при нас.
По отношение на корупцията, сигурно и в Стара Загора има какво да се пра ви по този въпрос - явлението е характерно за цялата страна, но е нужно да отбележим, че В СТАРА ЗАГОРА ОТ ГОДИНИ НЯМА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, което означава, че външният натиск върху бизнеса е много по-малък от този в много други общини.
Много сериозно опровержение на резултатите от изследването е също фактът, че външните инвестиции в Стара Загора продължават и в момента. Това е регионът, съсредоточил едни от най-големите чужди инвестиции, влизали в България, и инвеститорите не само не са се преориентирали към други места, не само продължават да работят при нас, но и разширяват дейността си. Влизат и нови инвеститори, което е изключителен успех за региона при стагнацията, отбелязвана в цяла Европа.

     Становището е дадено ден след оповестяване в медиите на изводите от изследването на ИПИ и е публикувано във вестник Национална бизнес поща (броя от 20 юли 2009 г.)

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006054 .