Стара Загора обречена на отравяне

петък, 30 март 2007 / Прочетено 6766 пъти
ТЕЦ "Марица изток 2" остава без пречиствателни устройства за серния диоксид, който обгазява града. Белодробните заболявания сред децата са двойно повече отколкото в чистите райони на страната. Здравното министерство крие пълния доклад на експертите, изследвали 9000 малчугани. Японската фирма "Мицуи" няма управленчески и технически капацитет да изгради пречиствателните устройства на ТЕЦ "Марица изток 2", обяви директорът на централата Атанас Димитров на 28 март пред депутатите от енергийната комисия в парламента. Така жителите на Стара Загора остават обречени да вдишват отровния серен диоксид, който бълва ТЕЦ-ът. Единствено сероочистващите устройства могат да спасят старозагорци от непрекъснатите обгазявания, пише вестник Политика в обширен репортаж, започващ от първа страница. Диоксидът вече е докарал сериозни белодробни заболявания на най-беззащитните жители на града - децата, установи междуведомствена работна група, ръководена от главния здравен инспектор Тенчо Тенев.

Протестите срещу обгазяването на Стара Загора скоро няма да приключат.

Докладът разкрива ужасяващата истина за пораженията, нанесени от серния диоксид върху старозагорските деца. "Политика" разполага с копие от документа, който с неясни мотиви Министерството на здравеопазването крие от българската общественост в пълния му вид. Частични данни бяха представени от ведомството на проф. Радослав Гайдарски в Стара Загора на 16 март - деня, в който докладът бе окончателно готов.
Вече два поредни правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, отказват да изпълнят решенията на Народното събрание (НС) за спешно прекратяване на обгазяването на града. Отговорните министерства - на енергетиката, на здравеопазването и на околната среда, не зачитат мнението на два парламента - 39-ия и 40-ия, и отлагат спасителните мерки за хората с оправданието, че няма пари. А отчетите на премиера и ресорните министри за битката с тровенето на Стара Загора са на принципа: "Наблюдаваме обгазяването. Бъдете спокойни, върви добре." ТЕЦ-овете "Марица - изток" пък са пред фалит, а гражданите - пред ново повишаване на цените на тока, заради глобите, които източникът на отровния диоксид плаща за замърсяване на околната среда.
Болестите
Белодробната заболеваемост на децата в Стара Загора е два пъти по-голяма отколкото на връстниците им в региони, където няма серен диоксид във въздуха. А рискът малчуганите да се превърнат във възрастни с хронично болни бели дробове и патологични отклонения в дихателната си система е 3 пъти по-голям в сравнение с връстниците им, които живеят далеч от източници на коварното вещество. Това са основните заключения в доклада на междуведомствената работна група на главния здравен инспектор Тенчо Тенев. Те са резултат от скрининговото изследване сред 9000 деца в Стара Загора и 871 малчугани в Гурково и Павел баня.
Докладът е изпратен до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Георги Пирински, до северните общини в Старозагорска област, до кмета и областния управител на Стара Загора, до министерствата на екологията, на отбраната и на икономиката и енергетиката. Вече 15 дни изброените преки отговорници за състоянието на атмосферата в и около Стара Загора мълчат.
Отровният газ с невинна химическа формула SO2 прониква в белите дробове на децата и ги разболява от бронхит, астма, алергия, бронхопневмонии, перманентна кашлица и хрема и други болести на дихателната система в нетипична форма, установява междуведомствената група. А заключенията й са категорични: причина за повишената двойно белодробна заболеваемост на децата в Стара Загора са диоксидът и белият прах.
Полигонът "Змейово" невинен

Полигонът "Змейово" бе оневинен за замърсяването на Стара Загора със серен диоксид.

Двете вещества се отделят при изгарянето на въглищата от Източномаришкия минен басейн - рудник "Трояново - север", с които работи "Марица изток 2". Те са богати на пепелно и сярно съдържание, както е посочено дори в сайта на самата електроцентрала. Така констатациите на медицинските експерти отхвърлят обсъжданата близо 3 години версия, че обгазяването на Стара Загора става от военните на близкия полигон "Змейово".
Още повече, че според всички експерти в съвременните оръжия няма сяра. "Сярата е престанала да се използва в производството на оръжие още от времената на Наполеон. А серният диоксид е категоричният причинител на белодробните заболявания при децата в Стара Загора", обясни пред "Политика" депутатът от СДС Ваньо Шарков. Той е единственият народен представител, запознат с доклада на правителствената комисия след 10-дневно борба със здравното ведомство да му бъде предоставен. Данни от изследванията на почвата, подпочвените, питейните и отпадъчните води и въздуха в района на полигона "Змейово", извършени от Института по околна среда "Синлаб" в германския град Щутгарт, също категорично доказват, че полигонът не е източник на замърсявания. Проучванията са направени по поръчка на общината в Стара Загора.
"Марица изток 2" бълва непрекъснато
"Най-големият източник на серен диоксид в атмосферния въздух на регионално и национално ниво е енергийният комплекс "Марица изток", който емитира 73% (701,4 хиляди тона годишно) от националните емисии на серен диоксид", е записала в доклада си временната комисия на 40-то НС за обгазяването на жителите на Стара Загора. Неин председател бе покойният проф. Владимир Дамгов. Данните са на Националния институт по метерология и хидрология при БАН. Учените уточняват, че при тихо време е възможно в някои участъци да се натрупат по-високи концентрации на серен диоксид, които впоследствие да се пренесат към населените места. "Заключението е, че наблюдаваните замърсявания могат да се обяснят с количеството изхвърлен серен диоксид от близките ТЕЦ-ове, като не е необходимо да се предполага някакво нарушение на технологичния режим", категорични са експертите от БАН. В доклада си пред депутатската комисия и те изключват полигона "Змейово" като източник на замърсяването. Защо? Заради местоположението му спрямо най-засегнатите населени места и заради височината от 10 метра, на която се отделят основните азотни оксиди, хлороводород и въглероден окис.

Дали наистина ще се стигне някога до съд за виновните за обгазяването?

Двама депутати от опозицията потвърждават мнението на учените от БАН след проверка на документите за изпитанията на полигона. "С Йордан Бакалов поискахме от военния министър Веселин Близнаков достъп до полигона "Змейово" и след доста усилия от наша страна го получихме. Там проверихме всички договори за изпитанията, които включват дори многотонни бомби, но никъде не открихме съдържание на серен диоксид", разказа Шарков пред "Политика". Пред седесаря, който е народен представител от Стара Загора, местните жители споделили една от версиите си за твърденията, че полигонът "Змейово" обгазява града. Според тях причината била желанието на заинтересовани лица, близки до ДПС, да превърнат военното поле в ловно стопанство по скандалния пример на Гео Дундаров в Еленския балкан. Стимул за развихрянето на ловните фантазии е фактът, че Министерството на земеделието вече втори мандат е в ръцете на коалиционния партньор ДПС, чиито апетити към разпореждане със земите не секват.
Втори кабинет лъже старозагорци
Временната комисия в 40-то НС отчита, че правителството на Симеон не е изпълнило решенията на 39-то НС от 24 септември 2004 г. да прекрати обгазяването на региона. "Съгласно информацията и анализите, предоставени на парламентарната комисия, се налага изводът, че основният причинител на обгазяването със серен дикоксид на Стара Загора и региона е енергийният комплекс "Марица изток", гласят заключенията на комисията, направени още през август 2005 г. Година и половина по-късно изследванията на децата в обгазявания град потвърждават резултатите.

* * *
Фалит заради глобите

Атанас Димитров

ТЕЦ-овете на "Марица изток" не правят нищо за намаляването на изхвърляните от нея отрови във въздуха. Още през февруари 2006 г. на депутатско питане за предприетите мерки да бъде спряно обгазяването на Стара Загора енергийното министерство отговаря, че "до 30 юни 2007 г. ще бъдат въведени в експлоатация сероочистващи инсталации на блокове 1 и 2 и до 30 август 2008 г. - на блокове 3 и 4". Според енергийните чиновници "това ще намали емисиите на серен диоксид с около 60%". В същия отговор се твърди, че сероочистващите инсталации на блоковете 5 и 6 на ТЕЦ "Марица - Изток 2" ще редуцират вредните емисии с още 35% и че изграждането им ще приключи през 2009 г., когато намалението на серния диоксид ще е сведено до 90%.
Последните събития обаче са категорично доказателство, че тези срокове няма да бъдат изпълнени, а обгазяването на старозагорския регион може би ще спре, но по естествен път заради затварянето на ТЕЦ-овете.
На 28 март шефът на "Марица изток 2" Атанас Димитров заяви пред парламентарната комисия по енергетика, че скоро ще фалира, тъй като няма средства да покрива глобите, които непрекъснато му налагат от екоминистерството за замърсяване на околната среда. Причината за разорението му е договорът, подписан през 2002 г. по време на кабинета "Сакскобургготски" с японската фирма "Мицуи", която трябвало да изгради пречиствателните съоръжения за изхвърляните от газове.
След 5 г. бездействие японските партньори на "Марица изток" обявили, че няма капацитет да се справят с ангажимента си. Димитров обаче не може да развали договорите, защото в такъв случай те предвиждат 20 милиона евро неустойка за некоректния изпълнител. Той е подплашен и от това, че нарушава няколко европейски директиви за опазване на околната среда както и родното законодателство, което може да го вкара в още по-големи разходи по заплащане на глобите. "Ситуацията е изключително драматична след затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и неудържимото нарастване на глобите за "Марица - изток" като може да доведе до повишаване на цените на тока", споделиха пред "Политика" от енергийното ведомство. Парламентарната комисия е взела решение за изнесено заседание в старозагорския регион заедно с колегите си комисията по екология още идната седмица, за да спасява положението на място.

* * *
Децата - първа жертва на ТЕЦ-овете


“Данните от анкетното проучване доказват директния иритативен (раздразващ - б.р.) ефект на серния диоксид предимно върху лигавицата - по-чести оплаквания от сухота и дразнене в гърлото, и сълзящи и зачервени очи, вероятно свързан в Стара Загора с пиковете на атмосферно замърсяване през втората половина на 2005 г.", категорични са експертите от междуведомствената група, правила скрининговото проучване в града. Подобно е заключението им и за заболяванията на алергична почва. Както и за бронхо-белодробните инфекции, причинени от бактерии. "Серният диоксид в праховите аерозоли е водещият медиатор при инициирането им", смятат експертите. И допълват, че той е дразнителят, предизвикващ възпаление на дихателните пътища, отслабване на имунната система и намалени съпротивителни качества на лигавицата, които водят до разрушаване на епитела и податливост на бактериите.
"От патофизиологична гледна точка даже и ниски дози химически замърсители (серен диоксид и др.) и суспендирани прахови частици дразнят иритативните рецептори", предизвикващи кашлица, написали са експертите в анализа си. Според тях, продължителното поглъщане на такива отрови водят до "функционални и структурни промени в дихателните пътища", вследствие на които децата изхвърлят храчки и дишат затруднено. Хъркането, свистенето на гърдите, сенната хрема и почти всички други белодробни заболявания са предизвикани от диоксида и белия прах, от който най-потърпевши са малчуганите до 3-годишна възраст.
Експертите от правителствената комисия посочват световни източници в подкрепа на своите заключения. Американската агенция за опазване на околната среда разполага със същите резултати от въздействието на замърсен от такива вещества въздух върху дихателната система. Тя е обобщила данните от изследвания, направени в Северна Америка, Европа и Азия в края на 90-те и началото на ХХІ век. "Подобни на получените от проучването данни за връзката между замърсяването на атмосферния въздух с прах и серен диоксид са резултат от няколко европейски екологични изследвания", пише още в заключенията на правителствената комисия.
Едно от най-сериозните й доказателства за пагубното въздействие на диоксида и белия прах е сравнението на здравословното състояние между децата от Стара Загора и Гурково и Павел баня. Макар малчуганите от последните две населени места да живеят в по-примитивни условия, при които се отопляват с въглища и са в непосредствена близост до домашни животни, белите им дробове са много по-здрави, отколкото на връстниците им в Стара Загора. Малчуганите от обгазявания град страдат два пъти повече от нощна кашлица, конюнктивити с неалергичен произход, атакувани са значително по-често от остри респираторни заболявания (всяко 6-то от 10 деца), през 2005-2006 г. с четири респираторни заболявания са били двуктратно повече деца, в сравнение с тези от околните селища. Експертите определят ролята на простудата като "предразполагаща", а "въздействието на химическите замърсители и праховата експлозия" като провокатори на чувствителността им към различните вируси. При това т.нар. остри респираторни заболявания водят до бронхити, пневмонии, бронхолити с усложнения. И за всичко това се оказва, "че от съществено значение са само факторите - местоживеене и възраст на детето", категорични са експертите.

* * *
Неравна битка с чиновничка на министър Гайдарски

Неравна битка за получаване на доклада от скрининговото изследване на междуведомствената комисия проведе "Политика" с пресцентъра на здравното министерство. След множество дълги телефонни разговори проучването ни установи, че със сравнителния анализ на здравословното състояние на децата в Стара Загора и Гурково и Павел баня разполага само един експерт във ведомството на проф. Радослав Гайдарски. Подбрани данни от доклада бяха съобщени пред обществеността и медиите в Стара Загора на 16 март 2007 г. след третото заседание на междуведомствената комисия, провела изследванията си между май и юни 2006 г. До 28 март обаче други достъпни за гражданите ведомства или институции не разполагат със самия документ.
Молбата, която "Политика" отправи към служителката от пресцентъра на здравния министър - Христина Лачева, удари на камък. Оказа се, че дамата, която би трябвало да осъществява връзките на Гайдарски и чиновниците с обществеността, за да ги информира чрез медиите, не различава вестникарските жанрове. Заявката ни, че искаме да получим доклада от експерта и краткото му обобщено мнение за данните, тя нарече интервю. Поиска предварителни въпроси, които й бяха изпратени по Интернет (данните за пристигналия на адреса е-mail се пазят в компютъра). В деня на срещата ни с експерта обаче тя заяви, че не е получила въпросите и продължи да твърди, че експертите не могат да дават интервюта без разрешението на пресцентъра и на министъра. След като "не получи" въпросите ни, бойката дама пожела да поискаме доклада по Закона за достъп до информацията вероятно с намерението да заобиколи и това наше искане. Оставяме настрана тонът на държавния служител, който получава заплатата си от джоба на всеки български данъкоплатец, включително и от обгазените граждани на Стара Загора.

* * *
Прашната среда допринася за рака на белия дроб

“Доказано е, че прашната среда допринася за развитието на рак на белия дроб", заяви пред "Политика" членът на управителния съвет на инициативния комитет за борба с обгазяването в Стара Загора д-р Светослав Стоименов. Той е и един от инициаторите за изследването на децата в града, направено от междуведомствената работна група. Според лекарят, който наблюдава пряко обстановката в града, все още е рано да се твърди, че отровите оказват влияние върху увеличаването на малформациите при новородените, но замърсеният въздух може да предизвика такъв ефект след години.
Макар и инициатор на скрининговото изследване на малчуганите в Стара Загора, д-р Стоименов също не разполага с доклада на междуведомствената работна група. "Не съм виждал доклада, но стана ясно, че около 10% от децата са със заболявания на дихателните пътища. Данните показват сериозността на положението в нашия град", каза д-р Стоименов.

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005436 .