Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Брутният вътрешен продукт ще отбележи спад с 2.5 на сто за 2009 г., според прогноза на МФ

Брутният вътрешен продукт ще отбележи спад с 2.5 на сто за 2009 г., според прогноза на МФ

понеделник, 20 юли 2009 / Прочетено 1827 пъти
За тази година Брутният вътрешен продукт ще отбележи спад с 2.5 на сто, според разчетите на финансовото министерство в оставка. Брутният вътрешен продукт по оценки на МВФ от предната седмица ще бъде минус 7 на сто, по оценки на ЕК от април минус 1.8 на сто, по наши вътрешни ведомствени разчети минус 2.5 на сто, каза министърът на финансите в оставка Пламен Орешарски. Министърът посочи, че буферите в бюджета са за 4 млрд. лв., а несъбраните приходи са в размер на 2.1 млрд. лева. Освен това има време до края на годината за наваксване в приходната част.
Дефицитът по текущата сметка за първите пет месеца практически се е свил двойно, а инфлацията е под 1 % от началото на годината. Икономическите фактори предпоставят тази година да не се преследва положително салдо.
По моя оценка икономическата ситуация в страната е такава, че нулево бюджетно салдо би било приемливо за приключване на тази финансова година, посочи Орешарски, предаде Агенция Фокус.
Ръст спрямо миналата година се отчита при капиталовите разходи. Извършените инвестиционни разходи към 30 юни по оперативни данни и оценки са в размер на 1 822.4 млрд. лева, което е 35.5 % от годишните разчети. Въпреки този ръст за полугодието са изразходвани едва 1/3 от планираните годишни капиталови разходи. Капацитетът за усвояване на инвестициите не е много добър в държавата като цяло, включвам и общините, посочи Орешарски.
На въпрос може ли да бъде намалена осигурителната тежест с 5 %, Орешарски каза, че е важно да има цялостна визия за налозите – Може да свие, може да се махне осигуровката като цяло. Ако се намери начин да се балансира бюджетът, могат и тук да се отменят осигуровките, каза Орешарски и даде пример с Дания, където ДДС е 25 %, но няма осигуровки.
Най-лошият месец като приходи за полугодието и бил март. Това е добра индикация, че не можем да очакваме нови сривове, но всяка прогноза е рискова, предвид външната среда, посочи Орешарски.
Министърът каза, че не вижда опасност от увеличаване на данъците догодина. Той обаче нарече астрология и гадателство цифрите за 2010 г..
Министърът в оставка Пламен Орешарски каза, че ще сподели с наследника си какви действия би предприел.
На финала Орешарски каза, че ще напише същото в трите плика – да се обвинят предните, след това да се направят структурни реформи и накрая да се сяда и да се пишат три плика.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.007305 .