Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Проект 100 предостави първите субсидии за енергия от слънчеви централи

Проект 100 предостави първите субсидии за енергия от слънчеви централи

понеделник, 20 юли 2009 / Прочетено 2672 пъти
Първите субсидии за изграждане на фотоволтаични централи вече са факт. Те обаче дойдоха не по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР), по която има подадени стотици проекти още от края на миналата година, а от Министерството на икономиката и енергетиката чрез Проект 100. Това съобщиха от консултантската компания Hedge Consult, след като през миналата седмица двата проекта, които са били разработени с нейно участие, получиха одобрение за финансиране.

Ние имаме проекти и по програмата за селските райони, подадени още през януари, но и досега нямаме никакъв отговор, коментира Иван Щилиянов, управител на Hedge Consult. Предложенията им за финансиране по Проект 100 обаче са били разгледани и одобрени за два месеца.
Оказа се, че двата проекта на консултантската компания ще получат и първите в България субсидии за изграждане на фотоволтаични централи по Проект 100, съобщи пред вестник Пари Теодора Христофорова, координатор на инициативата.
Още с промяната на Закона за енергетиката през 2007 г. и въвеждането на преференциалните цени за изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници се засили интересът в тази сфера, но досега сме финансирали само монтаж на слънчеви панели, не и производство  и продажба на енергия чрез тях, каза Христофорова.
Проектите, разработени с подкрепата на Hedge Consult, са за фотоволтаични инсталации с мощности от по 5 киловат пика. Те ще бъдат реализирани на територията на област Ямбол, в селата Роза и Коневец. Предприемачите Радостин Григоров и Ангел Петков ще получат максималния размер от предвидената субсидия - по 20 хил. лв. Съгласно условията на програмата те ще трябва допълнително да инвестират собствени средства в размер на 20% от получения грант.  Предприемачите се обърнаха към нас с идеята да им помогнем да кандидатстват за субсидии по програмата за селските райони, но се получи по-добре, че използвахме възможностите на Проект 100, казва Щилиянов.
Предимствата на тази инициатива са, че се спазват сроковете за оценка на проектите, че потенциалните бенефициенти получават консултации през цялото време чрез центровете JOBS и не на последно място, че сумата на одобрените проекти се превежда на 100% авансово още в самото начало на изпълнението на проекта. Това е изключително важно, особено по време на криза и ограничен кредитен ресурс, казва Щилиянов. По селската програма се отпуска грант до 70% от стойността на проекта, но не повече от 200 хил. EUR, т.е. сумата е значително по-голяма, но се получава на траншове. Друг е въпросът, че все още няма одобрен дори и един проект.  
Освен двата енергийни проекта други 38 също ще получат финансиране по втората фаза на Проект 100 за 2008 г. Стартиращите фирми ще си разделят субсидии на обща стойност 786 481 лв. Около 70% от одобрените проекти са в сферата на услугите, а останалите са свързани с производствена дейност, съобщи Христофорова. По Проект 100 вече 340 фирми са получили общо 6.4 млн. лв. от 2004 г. досега. За тази година е заложен бюджет от 2 млн. лв.

 

Безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя по Проект 100, е от 10 хил. до 20 хил. лв.

Задължителното съфинансиране от предприемача е 20% от стойността на исканата безвъзмездна помощ.
Проектът може да бъде и на по-голяма стойност, но предприемачът трябва самостоятелно да осигури останалата сума извън безвъзмездната помощ и задължителното съфинансиране.
 След като се получи одобрение, предприемачът трябва да регистрира своя фирма, да открие сметка, в която да преведе 20% съфинансиране и в рамките на шест месеца да ги „похарчи” за изпълнението на проекта си.
Срокът за изпълнение на проекта е 2 години.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005516 .