Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Малко българи се поклониха пред паметта на Хаджи Димитър

Малко българи се поклониха пред паметта на Хаджи Димитър

понеделник, 20 юли 2009 / Прочетено 1768 пъти
Двама представители на партия ГЕРБ от 41-вото Народно събрание и един на "Синята коалиция" бяха единствените депутати, уважили възпоменателните чествания по повод 141-вата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета под едноименния връх в Стара планина. Живко Тодоров и Нели Калнева от ГЕРБ и техният колега от "С партия ГЕРБ в Народното събрание Емил Караниколов.

Сред останалите представители на властта единствено кметът на Казанлък Стефан Дамянов и зам.-кметицата на Павел баня Йорданка Енева уважиха честванията. Колегите им от Сливен и Габрово, от чийто градове би следвало да има представители в Организационния комитет на честванията, изпратиха служебно венци. Да се поклонят пред подвига на героите от 1868 година дойдоха представители на местните общински съвети, патриотични формации и малцина граждани. За разликага на героите от 1868 година, дойдоха представители на местните общински съвети, патриотични формации и малцина граждани. За разлика от предишни години, сега поелите по стъпките на Хаджи Димитър се оказаха малцина. Неприятна изненада бе и твърде променливото и студено време в подножието на връх Хаджи Димитър, пише вестник Старозагорски новини.
В словото си кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов направи ретроспекция на честванията на великия войвода и неговата чета, които ще останат крайъгълен камък на българското самочувствие. А депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов каза, че това място е олтарът на Отечеството, от който ни гледат храбрите очи на героите.
Вместо Старозагорския владика Галактион, тази година заупокойната молитва бе отслужена от отец Йоан. Другата част на културната програма бе позната от предишни години. След края на тържествената част от честванията пристигналите с няколко безплатни автобуса, предимно възрастни граждани, се наредиха на опашка за осветения курбан. Кризата и липсата на достатъчно средства се отразиха и на броя на жертвените овце, платени от организаторите.
Малцина бяха и търговците на върха, дошли да продадат национални знамена, кебапчета или други стоки. За разлика от стълпотворението по други партийни събори, алъш-веришът този път бе по-слаб от всяка предишна година. Продавачка на национални знамена сподели, че за три часа е продала едва един байрак, а колегите й от скромните две кебапчийници на открито също не бяха във възторг от дължината на опашките пред сергиите им. Без клиенти остана и единствената арт сергия - на казанлъшки плакатист-художник, предлагащ маслени творби. Без търговски интерес бе и сергията за шарени петлета и медени фигурки.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004649 .