Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Гражданска защита - Стара Загора показа съвременна техника

Гражданска защита - Стара Загора показа съвременна техника

понеделник, 20 юли 2009 / Прочетено 2201 пъти
Нов уред, получен преди пет-шест месеца в Областна дирекция "Гражданска защита", Стара Загора, предизвика оправдания интерес и на журналисти, и на граждани. Той беше демонстриран в петък, деня на професионалния празник на спасителите. Апаратурата се използва за търсене на живи хора, а обхватът й е в радиус от 500 метра.

Той засича сърдечната дейност, като изключва тази на животните. Новата придобивка е американско производство и вече веднъж е била ползвана при търсене на загубен възрастен човек, пише вестник Старозагорски новини.
На демонстрацията пред сградата на Общината беше показана и апаратура за измерване на радиоактивно лъчение, за засичане на стойностите на различни замърсители и за работа в опасна химическа среда, за изваждане на паднали в дерета автомобили и за рязане на метал на катастрофирали моторни превозни средства при спасяване на хора. Интерес сред журналистите предизвика и специалната прахосмукачка за живак, която се наложи да се използва преди няколко дни. Тогава от пощенски клон в Казанлък беше получен сигнал за разпръснат живак и екипът на "Гражданска защита" го събра именно с този уред. Прахосмукачката не само събира, но и обезврежда течния метал посредством сяра. В петък стана ясно, че на същото място в Казанлък отново има малко количество разпилян живак.
Екипите на "Гражданска защита" на практика са навсякъде, където има нужда от помощ - и при бури и снеговалежи, и при наводнения, и при спасяване на хора от алпинисти, и при катастрофи и промишлени аварии... Директорът Веселин Кузманов вероятно няма да забрави зимата на 2008 г., когато неговите хора измъкнаха от преспите около Ягода пътуващите в шест леки автомобила, сред които имаше и двегодишно дете. Вечерта на 2 срещу 3 януари в преспите закъсваха и колите на спасителите и се налагаше верижни машини да ги вадят. През тази зима пък имаше случаи, когато екипите работеха без почивка по 36 часа. Преди няколко дни, когато над Стара Загора се изсипа обилният дъжд, отново хората от "Гражданска защита" изтеглиха 26 "удавени" коли в района на жп гарата и моста на бул. "Славянски" и "Патриарх Евтимий" и заедно с пожарната отводняваха залети помещения.
На 73-годишнината от създаването си "Гражданска защита", Стара Загора, има пет спасителни отряда по пет души, които дават денонощно дежурство. Сред отлично обучените спасители няма единствено водолази. При необходимост помагат колегите от Пловдив и Бургас.
Службата разполага с около 30 машини и очаква най-после да пристигне и заявената автовишка. Средствата също не достигат, призна Кузманов - 9600 лева месечно за гориво, ремонти, ток, храна на екипите, които дежурят по 12 часа... Има и неясноти около бъдещето на структурата. Новата изпълнителна власт заяви, че ще закрие Министерството на бедствията и авариите, но Кузманов и колегите му не разполагат с официална информация под чия шапка ще бъдат. Според тях е най-удачно да бъдат заедно с пожарната, тъй като почти винаги работят заедно.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005686 .