Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Обвиниха турския шофьор за катастрофата с четиримата абитуриенти в Стара Загора

Обвиниха турския шофьор за катастрофата с четиримата абитуриенти в Стара Загора

петък, 17 юли 2009 / Прочетено 2405 пъти
Прокуратурата внесе в Окръжен съд - Стара Загора обвинителен акт срещу 53-годишния Али Саръ - шофьор на турския автобус, който уби 6 души при тежка катастрофа в Стара Загора. Текстът от Наказателния кодекс, по който е обвинен турският гражданин, предвижда затвор от 5 до 15 години.

Катастрофата стана на 6 март в 21,35 часа на околовръстния път на Стара Загора в източния край на града. На място загинаха 18-годишните младежи Павел Петров, Иван Етов, Пламен Тодоров и Тодор Чернилов - 12-класници в езиковата гимназия Ромен Ролан. Те са пътували с лек автомобил Фолксваген Голф към село Хрищени. На кръстопътя лекият автомобил е ударен от автобус МАН с чужда регистрация, превозващ румънски граждани по трасето Букурещ - Истанбул. Автобусът е влачил няколко метра Голф-а, обърнал се върху него и го затиснал в мантинелата. При катастрофата загинаха и 2 жени от Румъния - Ирина Суфля и Родика Даогару.
Петорната автотехническа експертиза е установила, че причина за катастрофата е високата скорост на автобуса - 105 км/час, при ограничение 50 км/час и наличие на знак „кръстовище с път без предимство”. Не е работил и ограничителят за скоростта. Освен това пътят е бил мокър и неосветен. Младежите са намалили на знака „стоп” скоростта до 5 км, когато автобусът е бил на около 70 метра разстояние, но след това са се опитали да преминат и са пометени от летящия МАН.
Установено е още, че 18-годишните момчета и шофьорът на автобуса не са употребили алкохол.
Автоекспертите са категорични, че ако автобусът е карал с допустимата скорост от 50 км/час, катастрофата е щяла да бъде избегната и двете коли да с разминат безпрепятствено.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005349 .