Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Градското сметище на Стара Загора ще работи и след 16 юли

Градското сметище на Стара Загора ще работи и след 16 юли

сряда, 15 юли 2009 / Прочетено 2139 пъти
Няколко общински сметища, които отговарят на голяма част от европейските изисквания, ще продължат да работят и след 16 юли за неопределен период от време. Това става възможно с решение на Министерството на околната среда по предложение на ресорните регионалните инспекции, обяви на пресконференция директорът на РИОСВ - Стара Загора инж. Нанчо Видев. Проблемът със закриването на 137 депа за смет в България на 16 юли може да бъде частично решен за някои от тях. Те, обаче, трябва да покрият няколко допълнителни изисквания, за да се покаже на Европейската комисия, че се работи по въпроса за покриване на екоизискванията, докато бъдат построени регионалните депа.
По този начин на този етап отпада вариантът отпадъците на Стара Загора да бъдат транспортирани до депото в Хасковското село Гарваново - нещо, за което няма техническа възможност.
През септември ще дойдат експерти на ЕК, които ще направят проверки по места и искрено се надяваме предложението някои от настоящите сметища да продължат да действат, да бъде прието, каза още инж. Видев. В такъв случай санкциите за България се очаква да бъдат минимални.
Сред сметищата в региона на Стара Загора, които имат шанс да работят след 16 юли са: Стара Загора, Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан.
Още от понеделник общинското ръководство на Стара Загора започва изпълнение на изискванията. Ще се изгради отводнителен канал около сметището в местността Мандра баир. Ще се направят 3 сондажа за мониторинг на подпочвените води. Третото изискване е да има сепарираща инсталация. Най-модерната струва 3 млн. лв. Единият вариант е общината да финансиране нейното закупуване, а другият е фирма да базира своя система на сметището срещу печалбата от използването на рециклираните отпадъци, съобщи зам.-кметът на Стара Загора Белчо Белчев.
Регионално депо за Старозагорски регион, което да отговаря на всички европейски норми, ще има в края на 2012 г., съобщи екологът на общината Маргарита Георгиева. За него по ОП Околна среда са гарантирани 29 млн. евро, но покана за представяне на проекта се очаква през март 2010 г.
От фирма Нелсен - Чистота и от община Стара Загора апелират към гражданите съвестно да изхвърлят отпадъци в контейнерите за разделно сметосъбиране, защото 60% от тях са негодни за рециклиране, което води до финансови загуби. За сравнение на пресконференцията беше посечена като отличник в това отношение община Чирпан. Там едва 10% от разделно събраните отпадъци не са предназначени за преработка.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004218 .