Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Няма областен град, в който да се прави лесно бизнес, сочи проучване на ИПИ

Няма областен град, в който да се прави лесно бизнес, сочи проучване на ИПИ

сряда, 15 юли 2009 / Прочетено 1944 пъти
Липсват областни гладове в България, които да представят на най-високо ниво всички условия за правене на бизнес, сочи проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено по проекта Мониторинг на ефективността на работата на общинските администрации, финансиран по Оперативна програма Административен капацитет, управлявана от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). По проекта е създаден индекс за изследване на местните условия за правене на бизнес и е представена класация на областните градове по определени показатели.
Изследвана е бизнес средата от административна и регулаторна гледна точна, обясни Петър Ганев, икономист в института. Идентифицирани са индикаторите, по които са съпоставени местните власти. Изследвани са условията за правена на бизнес във всички 28 областни града, представени от най-големия глад в областта, предаде Агенция Фокус.
Ниво на местни данъци, ниво на местни такси, регулиране на стопанската дейност на местно ниво, електронно управление, административни услуги (като процедури по ОВОС, промяна на предназначение на земята и др.) и корупция – са показателите, по които са били съпоставяни областните градове у нас.
Според проучването на института – градовете, които се нареждат на по-предни позиции в класацията за правене на бизнес, отговарят едва на два-три от всички шест индикатори.
На челните три места по условия за правене на бизнес са Търговище, Враца и Габрово, а на последните три са Плевен, Смолян и Стара Загора. Според индекса малките общини се представят по-добре по отношение на създаване на условия за правене на бизнес.
Като цяло Северна България е по-добре представена по индекса за правене на бизнес. В Северно-централния регион нивото на данъците и таксите е добро. София се представя добре по отношение на електронното управление и местните такси. София се нарежда на 19-то място заедно със Сливен, след Хасково и преди Пазарджик. Столицата обаче не представя достатъчно добри административни услуги – на 26-то място в класацията на всички 28 областни центрове.
По показателя на корупцията – бизнесът винаги е посочил, че няма сериозни усилия за борба с корупцията. Силистра по този показател е най-добре представен, за разлика от София, Бургас и Варна, в които има по-голяма корупция, прилагана към бизнеса.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005712 .