Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Голяма е административната тежест върху бизнеса в България, сочи проучване

Голяма е административната тежест върху бизнеса в България, сочи проучване

сряда, 15 юли 2009 / Прочетено 1858 пъти
Голяма е административната тежест върху бизнеса в България - това е основният извод от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено по проекта Мониторинг на ефективността на работата на общинските администрации, финансиран по Оперативна програма Административен капацитет, управлявана от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Въпреки не особено развитите процеси на децентрализация в страната, немалка част от тази тежест се налага от местните власти – било то под формата на високи местни данъци и такси, тромава администрация, некачествени услуги или просто корупция, съобщи Агенция Фокус.
Конкуренцията между общините е естественият механизъм, който може да доведе до създаването на по-добра бизнес среда на местно ниво. Крайъгълният камък в процеса на децентрализация безспорно е възможността за провеждане на самостоятелна данъчна политика от страна на местната власт. За да става дума за истинска общинска администрация общините трябва да могат сами да определят напълно свободно размера на местните данъци и такси.
Според социологическо проучване на института, направено по проекта, 46 % от фирмите твърдят, че са срещали трудности при работата с администрацията на местно ниво при издаване на различни разрешителни. От 100 на сто от фирмите са посочили, че имат трудности в Благоевград, а едва 10 на сто във Враца, обясни икономистът от ИПИ Петър Ганев. Бизнесът посочва, че има корупция при обществените поръчки, обявени от местните власти. Строителството и търговия на едро са сферите с най-голяма местна корупция. Едва 37 на сто от фирмите заявяват, че местните власти проявяват антикорупционни практики. 44 на сто от фирмите сочат, че изискванията за получаване на ОВОС са неясни.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005643 .