Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Exxon инвестира 600 млн. долара в производството на биогорива от водорасли

Exxon инвестира 600 млн. долара в производството на биогорива от водорасли

вторник, 14 юли 2009 / Прочетено 2045 пъти
Енергийната компания Exxon Mobil съобщи, че ще направи първата си голяма инвестиция в разработването и производството на биогорива. Инвестицията ще е на стойност 600 млн. долара и ще се осъществи чрез партньорството с биотехнологична компания Synthetic Genomics, на която ще бъде възложена разработката на транспортни горива от зелени водорасли.

Въпреки рекордните си печалби през последните години, петролният гигант е силно критикуван от екологични организации, членове на Конгреса в САЩ и дори от собствените си акционери за това, че не отделя средства, за да проучва алтернативни енергийни източници.
Енергийната компания търсеше подходящ източник за производството на биогорива и според нейното ръководство фотосинтезиращите водорасли са идеални за тази цел в дългосрочен план. Ако проектът е успешен, ще са нужни поне няколко години и стотици милиарди долари, преди горивата от водорасли да се продават масово в бензиностанциите на Exxon, информира Investor.bg.
Проектът включва три важни стъпки: определяне на подходящи щамове водорасли, от които да се произвеждат горива най-бързо и при най-ниски разходи, определяне на най-добрия начин за отглеждане на водораслите и развиване на производство в достатъчни за търговските цели количества.
Освен възможността за мащабно производство, водораслите имат и други предимства. Те може да се отглеждат на земя и вода, които са неподходящи за други култури. Освен това те използват въглеродния двуокис, който е главен причинител на парниковия ефект.
Инвестицията предвижда 300 млн. долара за вътрешните разходи на Exxon и още 300 млн. долара или повече за научните изследвания и разработки на калифорнийската компания Synthetic Genomics.
За Exxon Mobil, която е най-голямата публично търгувана петролна компания в света, инвестицията в биогорива е доста малка в сравнение с разходите за намиране на нови находища на петрол и природен газ.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006306 .