Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow МВР - Стара Загора: Автомобилният трафик към морето е увеличен, шофирайте разумно!

МВР - Стара Загора: Автомобилният трафик към морето е увеличен, шофирайте разумно!

вторник, 14 юли 2009 / Прочетено 2411 пъти
Интензивното движение и високите температури през летния период увеличават риска от настъпване на пътнотранспортни произшествия. През миналогодишния летен период от 1 юли до 30 септември включително, на територията на Старозагорска област са регистрирани 134 тежки и 666 леки ПТП с 13 загинали и 174 ранени. От началото на 2009 г. произшествията в областта са вече 10701, загиналите 30, а пострадалите - 277. Вече видимо е увеличен трафикът на леки, товарни автомобили и автобуси, особено по пътя към морето - включително и през тъмната част на денонощието, предупреждават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. От началото на месец юли 2009 г. с цел облекчаване движението на леки автомобили и автобуси по натоварените пътни артерии към Черноморието, със заповед на Национална агенция Пътна инфраструктура бе въведена забрана за движение на товарните автомобили  с тегло над 3,5 тона по път ІІ-66 в участъка Стара Загора – Сливен. В периода до 31.08.2009 г., ежедневно -  за времето от 06.00 до 22 ч., товарните автомобили движещи се по направление София – Бургас се пренасочват от етапната връзка на автомагистрала Тракия с път І-5  по път І-5 (обходния път на Стара Загора) и от пътен възел за гр. Раднево (в кв. К. Ганчево) - по път ІІ-57  към гр.  Раднево. Оттам движението продължава по маршрут - с Пет могили – с. Новоселец -  с. Млекарево – с.Радево – с.Златаре – гр. Кермен и се включва отново в път ІІ-66 на кв. Речица, гр. Сливен. Монтирана е съответната вертикална пътна сигнализация, която указва на водачите на товарни автомобили новата организация на движението и екипи на група Пътен контрол при РПУ – Стара Загора ежедневно упражняват засилен пътен контрол за гарантиране на спазването й. От пътна полиция препоръчват на водачите на МПС да се съобразяват с натовареността и състоянието на пътищата по временния маршрут и да спазват указаните ограничения на скоростта.
Във връзка с прогнозите за все по-горещо време през следващите дни, напомняме че  при температура на въздуха над 35 градуса по Целзий е забранено движението на товарни автомобили с обща маса над 20 т по републиканската пътна мрежа за времето от 13 до 21 ч. По време на действието на забраната, МПС следва да изчакват на подходящи места извън пътното платно.
Повишаването на температурите  от своя срана е  причина и за бързо настъпване на умора, която често се подценява, а е значим фактор за високата пътна аварийност през този период.  Затова от пътна полиция препоръчват на водачите да избягват да управлявате автомобил, когато са уморени, недоспали и в часовете с най-високи температури (15.00 – 19.00 ч.).  При първите симптоми на умора - в резултат на лятната жега, да правят чести почивки - поне 10 минути на всеки 100 км и да приемат ободряващи напитки.
Извършващите се именно в този период  ремонти на пътищата са друг съществен фактор, който води до образуване на колони и предизвиква предприемане на рискови изпреварвания.  До края на юли проходът на Републиката е затворен за ремонт. Затруднено е движението и по подбалканския път І-6 заради извършване на ремонти в участъка Мъглиж – Гурково. За рехабилитация на път І-5 в  участъка от разклона за селата Дунавци и Шейново  до вр. Шипка  е  въведена временна организация на движението и през прохода Шипка, като автомобилите, пътуващи по направление гр. Габрово – гр. Казанлък (от северна към южна България) се пренасочват  по третокласен път към вр.Бузлуджа, а движещите се в посока север МПС се пропускат  еднопосочно през прохода,  в свободното от ремонти дейности платно. Припомняме, че до 31 юли е в сила забраната за преминаването на тежкотоварни МПС с ремаркета и полуремаркета с маса и товар над 10 т. през прохода Шипка. Обходният маршрут за товарните автомобили е през Котленски и Ришки проходи. Изброените промени в организацията на движението заради ремонти на пътищата в областта, съчетана със значително увеличеният през лятото трафик на автомобили по пътя към морето и  чувствителната разлика в максимално разрешената скорост по магистралата (130 км/ч) и първокласните пътища (80 км/ч)  водят до образуване на колони и често провокират водачите към предприемане на рискови изпреварвания. Пътните полицаи препоръчват при попадане в колона, водачите да се въоръжат с търпение и да се движат с нейната скорост. Рисковите изпреварвания обикновено не успяват да придвижат автомобила много по-напред в колоната, но създават напрежение за участниците в движението и носят опасност от  челен удар с насрещно движещ се автомобил. Особено внимателни следва да бъдат водачите в двете най-уязвими точки от пътната инфраструктура в областта – района на с. Подслон път по ІІ-66 (Стара Загора – Нова Загора)  в и района на с.Тулово на път І-5 (Стара Загора – Казанлък).
Честите  промени в метереологичната обстановка, характерни в последните няколко дни,  също са предпоставка за настъпване на пътнотранспортни произшествия.  През лятото атмосферните условия се променят динамично, а с тях – и пътната обстановка. Честите, макар и краткотрайни превалявания поднасят изненади на водачите, които те биха могли да избегнат с предпазливо шофиране и разумнен избор на скорост.
Все пак основният фактор за намаляване на пътна аварийност е поведението на водачите на моторните превозни средства - нагласата им да спазват ограниченията на скоростта, забраните за изпреварване, да ползват предпазни колани и да управляват МПС само трезви. Съществен риск, който пътните полицаи отбелязват напоследък, е управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, често след употреба на алкохол. Те препоръчват при поемане на дълъг път зад волана да сяда най-подготвения шофьор и да бдат проверени техническото състояние на автомобила  и наличността на всички необходими документи за управление на МПС. Примняме, че собствениците на МПС носят солидарна административно-наказателна отговорност с неправоспособния или употребилият алкохол водач, заловен да управлява автомобила им.
Топлото време често предразполага към по-високи скорости и поемане на рискове на пътното платно. ОДМВР  – Стара Загора предупреждава водачите да балансират между жаждата за силни изживявания и необходимостта от сигурност на пътното платно и им препоръчва да спазват ограниченията на скоростта. Високата и несъобразената скорост е най-честата причина за пътнотранспортни произшествия, но също и предпоставка за особена тежест на последствията от катастрофите - при 85 пътнотранспортни произшествия станали поради неразумна скорост от началото на годината са загинали 16 човека (55 % от жертвите на пътя) и са пострадали 103-ма.  От пътна полиция напомнят, че скоростта  винаги следва да бъде съобразявана както с въведените ограничения, така и с интензивността на движение, състоянието на гумите, спирачните възможности на автомобила, състоянието на  платното, видимостта и възможното рисково поведение от страна на другите участници в движението.
Пътна полиция предупреждава водачите, че до края на летния период ще има засилено активно полицейско присъствие по пътищата в региона през цялото денонощие.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.008718 .