Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow ВАС потвърди решение на КЗК за картел между 14 застрахователни компании

ВАС потвърди решение на КЗК за картел между 14 застрахователни компании

вторник, 14 юли 2009 / Прочетено 2026 пъти
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2008 г., с което бяха наложени 14 имуществени санкции на застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи на обща стойност 2 470 000 лв. за нарушения. Това съобщиха от КЗК. В края на 2007 г. КЗК образува производство във връзка с подписания от Асоциацията на българските застрахователи Меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка Гражданска отговорност, съобщи Агенция Фокус.
Проучването на КЗК показа, че подписаният Меморандум цели определяне на единна минимална премия по застраховката Гражданска отговорност, както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.
Комисията изрично постанови, че споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и увреждане на пазара.
Поради това в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.
Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005239 .