Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow България e далеч от практиката на работещо електронно правителство

България e далеч от практиката на работещо електронно правителство

вторник, 14 юли 2009 / Прочетено 2003 пъти
България въвежда изключително бавно т. нар. електронно правителство и така губи битката с бюрокрацията и корупцията. Това показва най-новото проучване на ООН за е-готовност, което сравнява 192 страни по целия свят по 3 основни показателя - какви портали и онлайн услуги предоставят ведомствата на бизнеса и гражданите, какъв процент от населението има компютри, ползва интернет, домашен и мобилен телефон и какъв е делът на хората, грамотни да ползват модерни технологии.

България се намира сравнително високо в класацията на ООН - на 43-то място, но това не е добра позиция за държава от ЕС. Вярно е, че изпреварваме гърци и румънци, но останалите 24 еврочленки са пред нас, а Естония например се намира на престижното 13-о място. Приличното класиране на България се дължи само на високата оценка за грамотността на населението. Затова пък готовността на администрацията да обслужва хората по електронен път е много слаба, въпреки че в дисциплината е-правителство у нас се харчат много пари и думи, твърди в свой анализ българският Институт за пазарна икономика.
България още през 2002 г. приема стратегия за бързо заместване на гишета и хартия с онлайн услуги, похарчила е стотици милиони евро, а няма пълноценно е-правителство. Естония приема план през 2003 г., бюджетът отпуска 30 млн. долара, от които 70% са отредени за софтуер, внедрява предимно програми с отворени кодове или купува най-евтините платени модификации и днес е една от "най-електронните" държави на планетата. Естонците още в края на 2006 г. плащат данъците си онлайн, имат лични карти с чипове, с които могат както да гласуват, така и да пазаруват вместо с банкови карти. През 2005 г. в обществените сгради вече има безплатен достъп до интернет, уточнява вестник Сега.
В България от 2002 г. насам са приети 4 закона и 6 стратегии и са похарчени над 300 млн. лева от бюджета - без да се броят парите за софтуер, хардуер и обучения, а ефектът е нищожен заради взимането на неефективни решения, липсата на контрол и корупцията при обществените поръчки, се казва в анализа на ИПИ.
Наскоро Росен Плевнелиев от ГЕРБ също обяви,че е-управлението у нас се гради прекалено скъпо и бавно и обхватът му е под 70%.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.007150 .