Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Старозагорецът Росен Димов e избран за член на официалната българска делегация в ООН

Старозагорецът Росен Димов e избран за член на официалната българска делегация в ООН

понеделник, 13 юли 2009 / Прочетено 2390 пъти
Старозагорецът Росен Димов, основател и председател на Регионалния младежки съвет Инициатива, е новоизбран член на официалната българска делегация в ООН. 22-годишният студент по право и европеистика бе посочен късно в петък (10 юли) сред над 100 други млади хора в оспорван конкурс, който започна през март месец.

Журито предпочело старозагореца се състои от изтъкнати дипломати, високопоставени представители на Министерството на външните работи, ПРООН, Дружвеството на ООН за България, Държавната агенция за младежта и спорта и други.
В качеството си на делегат от младежката квота (едва 1/10 от държавите в ООН имат по един-двама млади представители в националната делегация) Росен ще направи информационна обиколка из страната, в която ще срещне младите хора с техните партньори от институциите, бизнеса и неправителствените организации, ще подреди проблемите и предложените проблеми в контекста на УНИЦЕФ и други структури на ООН и т. н.
Българската позиция по различни въпроси Росен Димов ще отстоява на есен в Ню Йорк по време на 64-тото заседание на Общото събрание на ООН. Пред Третия комитет на генералната асамблея (хуманитарни, културни и социални въпроси) той ще представи становището на българската делегация по редица теми, включително и младежта.
В първия работен ден след деня на избора си – понеделник, 13 юли, Росен Димов подава уведомление до Европейската комисия за настъпилите обстоятелства. Ако ЕС реши, че има ситуация на конфликт на интереси, най-младият съветник и единствен досега от България (но номиниран от Литва) ще се откаже сам да продължи да консултира Барозу.
Тази седмица Росен Димов е в Косово, където ще се срещне с трима министри, Конституционната комисия, Конституционния съд, Американската агенция за международно развитие, мисията на ООН УНМИК, мисията на ЕС ЕУЛЕКС и др. Той ще бъде и асистент по академичен курс за интеграцията на Косово в ЕС в рамките на Летния университет в Прищина.

 

Росен Димов

Росен Димов


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004858 .