Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Очакват се валежи и гръмотевични бури

Очакват се валежи и гръмотевични бури

петък, 10 юли 2009 / Прочетено 1947 пъти
Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи и гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки, съобщиха от МИС. По данни на ВВС, днес над страната ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици и градушки. По-интензивни ще са валежите над западните и планинските райони до 15-20 л. на кв. м. Прогнозата за утре е за превалявания от дъжд над цялата страна, придружени от гръмотевици. Очакваното количество на валежа е от 5-25 л./кв. м., на отделни места в планинските райони, над Централна и Североизточна България до 30-40 л/кв.м. Има условия за локални градушки и засилване на вятъра, предаде Агенция Фокус.
Мониторинговите данни от Центъра за аерокосмическо наблюдение към МИС в близко до реалното време за наблюдавани природни явления за територията на страната прогнозират за очаквано количество на валежите между 10-25 л/кв.м.
Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини трябва да предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми. При възникване на извънредна ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.
При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на пороя. На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти.

МИС препоръчва:
Как да действаме при реална опасност от наводнение?
• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
• При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
• При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.
• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел.112. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.
• Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР и на МИС.

Какво да правим, когато ни настигне буря?
• Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
• Ако сте на велосипед, слезте от него.
• Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.
• Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
• Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
• По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004763 .