Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow ТЕЦ AES Марица изток 1 получи първата доставка на въглища

ТЕЦ AES Марица изток 1 получи първата доставка на въглища

петък, 10 юли 2009 / Прочетено 3184 пъти
Получена бе първата доставка на въглища за ТЕЦ Ей И Ес Марица Изток 1. Доставката е ключов етап от изграждането на топлоелектрическата централа и е основа за първите тестове за работата на въглищното стопанство на централата. Пристигането и разтоварването на първия влак с въглища дава увереност за навременното приключване и пускане в експлоатация на най-модерната въглищна технология на пазара в момента, която е не само ефективна, но и максимално екологично чиста. Бъдещата електроцентрала ще притежава нетна мощност от 600 Мвт. За  една година разходът на въглища ще достигне 13 000 влака или 6 500 000  тона.
При изграждането на въглищното стопанство на ТЕЦ Ей И Ес Марица Изток 1 е  използвана най-модерна технология и екипировка в световен мащаб. Проектът гарантира изцяло обезпрашаването на процеса и спазване на екостандартите на Световната Банка.   
Първата доставка на въглища за ТЕЦ Ей И Ес Марица Изток 1 отбелязва началото на дългосрочно партньорство и сътрудничество с държавната компания Мини Марица Изток, с които Ей И Ес подписа дългогодишен договор за доставка на лигнитни въглища.
Основните ключови етапи по пътя към производство на електроенергия, които остават, са първото запалване, първи произведен мегават и въвеждането в експлоатация на двата котела на електроцентралата.
Ей И Ес би желала да използва възможността да поздрави своите основни партньори Мини „Марица Изток, Alstom Power и Сандвик за успешното завършване на първата доставка с лигнитни.
Американската компания Ей И Ес е най големия инвеститор в България изграждайки проекти в обща стойност над 1.6 милиарда евро. Компанията изгражда два енергийни проекта към този момент - топлоелектрическа централа - Марица Изток 1 с обща мощност 670 MW  на стойност 1.3 милиарда евро и ветроенергиен парк на Северното Черноморие с мощност 156 MW, на стойност около 300 млн. евро. Тези мащабни проекти засилват икономическата и политическата репутация на България като ключов фактор на енергийния пазар в региона, създавайки стотици работни места в региона.

Проектът Ей И Ес Марица Изток 1
През 2006 година компанията започна проект за изграждането на Ей И Ес Марица Изток 1. Главен изпълнител е компанията "Алстом пауър".
Целта на Ей И Ес е да изгради най-ефикасната и чиста електроцентрала с изгаряне на лигнитни въглища в България, като въведе в експлоатация едни от най-модерните световни технологии. Високите стандарти, които Ей И Ес прилага в производството на електроенергия, са гарант за сигурност и отговорно отношение към околната среда.

Параметри на проекта:

• Централата ще има два блока с по 335 МW мощност или 670 MW
• Очаква се  Блок 1 да бъде завършен през февруари 2010 и Блок 2 – през май същата година.
• Ново строителство с използване на лигнитни въглища и със сероочистваща инсталация
• Лигнитните въглища се доставят от държавната компания Мини Марица Изток
• Цялата произведена енергия ще се продава на НЕК.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005853 .