Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Изграждат атрактивно обръщало в Стара Загора

Изграждат атрактивно обръщало в Стара Загора

петък, 10 юли 2009 / Прочетено 1867 пъти
В най-скоро време обръщало с диаметър от 40 метра ще бъде изградено на кръстовището на бул. "Славянски" и ул."Димчо Стаев" в Стара Загора. За да се естетизира пространството в него, общинското ръководство е възложило на архитектите Георги Чернев и Стоян Влайков идейно проектиране.

След съобразяване с конкретното задание и с над 1500 разработки от световната практика, на заседание на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда при зам.-кмета на Община Стара Загора проф. Димитър Динев вчера двамата архитекти направиха пет предложения - бронзова розетка с древнобългарски текстове, водни огледала, мидена черупка с перла в нея и действащ слънчев часовник.

Най-много се хареса проектът с изграждането на слънчев часовник. Промяната в проекта на пътя се налага заради сериозни проблеми с частна собственост, които затрудняват хода на ремонта по предвидения план и вид.
В дневния ред на заседанието се представи резултатът от предварителното проучване за актуализация на Общия устройствен план на Стара Загора. Промените залагат приоритети за разширяване обхвата на територията на града; актуализация на транспортната схема; регулиране на зоните за застрояване; решения относно зелените площи и пр.
При разработката авторите имат предвид 200 хиляди души градско население и 60% увеличаване територията на града. Отчетен е инвестиционният интерес, който мотивира множеството промени в предназначението на земеделски земи около Стара Загора в последно време. Всички членове на съвета подкрепиха предложението за увеличение на територията на града.
"В подготвяните промени се залага и транспортна схема, която е определена от трите връзки на града с Автомагистрала "Тракия", на които особено държим - каза проф.Димитър Динев. - На първо място е запазване на възможността за връзка с Калояновец, където да бъде входът към града. Обслужването на града от магистралата да стане от пътен възел Свобода, като участъкът стане скоростен път с четири ленти и заобикаляне на Ракитница и Богомилово от запад. При възникване на възможност връзката може да бъде осъществена по пътя между Калояновец и Ракитница с ново трасе от четирилентов път."
Оспорвано протече дискусията за поставяне на нов паметник на Тракийката-бежанка в парк "Тракия" по идея на Тракийско дружество "Одринска епопея", Стара Загора. Предложението ще се доработи и разгледа на по-следващо заседание, пише вестник Старозагорски новини.
Общественият съвет беше информиран, че на 2 октомври в Стара Загора ще се проведе научно-практическа конференция, посветена на 130-годишнината от възстановяването на града от пепелищата. Темата е "Устройствени и архитектурни аспекти в развитието на Стара Загора". За участие във форума са поканени специалисти, заместник-кметове и главни архитекти от 7-те големи града на България.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.011907 .