Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Ако отменят полета ви, вземате между 250 и 600 евро

Ако отменят полета ви, вземате между 250 и 600 евро

четвъртък, 09 юли 2009 / Прочетено 1935 пъти
Ако смятате да пътувате със самолет до държава от Европейската общност, но полетът ви бъде отменен, можете да получите обезщетение с предварително определен размер. Искът може да бъде предявен пред съда по място на излитане или пристигане на самолета. Мястото на седалището на компанията, която изпълнява полета, и мястото на сключване на договора за въздушен транспорт не са определящи за избора на компетентен съд, коментират от Съда на Европейските общности, съобщи Insurance.bg.
Регламентът за обезщетяване и помощ на пътниците при въздушен транспорт предвижда, че при отмяна на полет пътниците могат да получат обезщетение в предварително определен размер между 250 евро и 600 евро.
Когато авиокомпания, установена в друга държава-членка, откаже да изплати посоченото обезщетение заради отменен полет в рамките на Общността, е интересен въпросът дали  пътниците могат да се позоват на общностния регламент и да сезират, освен съда, в чийто район се намира седалището на тази компания, още и друга юрисдикция на държава-членка.
В решението си от днес Съдът на европейските общности приема, че в случай на множество места на предоставяне на услуги в различни държави-членки, трява да се търси мястото, което гарантира най-тясна връзка между разглеждания договор и компетентната юрисдикция, и по-специално мястото, където по силата на договора следва основно да се предоставят услугите.
Мястото на седалището или основното място на стопанска дейност на авиокомпанията няма необходимата тясна връзка с договора. Предоставянето на подходящ самолет и екипаж представляват подготвителни и логистични действия за изпълнението на договор, но не са услуги, свързаси с действителното съдържание на договора. Същото се отнася и за мястото на сключване на договора за въздушен транспорт и за мястото на издаване на билета. Услугите, чието предоставяне отговаря на изпълнението на задълженията по договор за превоз по въздух на лица, всъщност са регистрирането, качването и посрещането на пътниците на борда на самолета в мястото на излитане, уговорено в съответния договор за превоз, излитането на самолета в предвидения час, превоза на пътниците и на техния багаж от мястото на излитане до мястото на пристигане, обслужването им по време на полета и на последно място, слизането им от борда на самолета в условията на сигурност в място на приземяване и в часа, уговорени в този договор. Единствените места, които имат пряка връзка с тези услуги и са свързани с предмета на договора, са мястото на излитане и мястото на пристигане на самолета (местата, които са уговорени в съответния договор за превоз, сключен само с една авиокомпания, която е действителният превозвач).
Ето защо искането за обезщетение заради отмяна на полет може да се предяви по избор на съответния пътник пред съда, в чийто район се намира мястото на излитане или мястото на пристигане.
Ако пътуващият има застраховка, може да се надява и на обезщетение от застрахователя. В този случай платените от авиокомпанията средства се приспадат и разликата от обезщетението му се дава.
В България застраховка Отмяна на пътуване предлага застрахователно дружество Армеец. Въпреки, че продуктът е нов (предлага се от едва 3 месеца на пазара), се радва на изключителен успех, похвали се София Антонова, Директор дирекция Рисково застраховане в компанията. Основно полицата привлича вниманието на туристическите агенции, които я включват в пакетите си за почивка и екскурзии. Има обаче и немалко сключени индивидуални полици. Застрахователната сума покрива стойността на билета, таксите, хотела, храната и други предварително планирани мероприятия, за които е платено. Клиентът сам може да избере рисковете. Сред тях са: смърт вследствие злополука; разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение на самолетен полет. Така ако служител си направи сметка за пътуване и предварително го плати, а впоследствие му отменят отпуската, може да вземе обезщетение заради това обстоятелство.  Междувпрочем точно този риск, заедно с медицински причини (болест) е един от най-щетимите.
Застрахователната премия се определя по тарифи  средно от 1,5% до 3,5 на сто от избраната застрахователна сума. Като пример, ако човек е избрал застрахователна сума от 2000 лв. и е направил резервация за пътуване месец преди заминаването, ще плати 30 лв. премия.
Колкото пътуването е по-далеч във времето, толкова по-висока е премията заради по-голямата вероятност от промяна на събитията до датата на пътуване. Има обаче клиенти, които плануват живота си не само месеци напред, но дори  игодини. Такъв е случаят с дама, на която и предстои пътуване в далечен континент след година и половина и която е сключила застрахователен договор, ако пътуването пропадне. Застраховката важи за пътуване не само по въздух, но и по земя и по вода. Дружеството наскоро платило обезщетение на свой клиент заради пропаднало пътуване-круиз по р. Дунав заради промени в нивото на реката. Застраховката се предлата от други компании, но като риск към Помощ при пътуване. Като самостоятелен продукт обаче е запазена марка на Армеец.

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004886 .