Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Сп. Форбс: 10-те най-високоплатени професии за жени (класация за САЩ)

Сп. Форбс: 10-те най-високоплатени професии за жени (класация за САЩ)

четвъртък, 09 юли 2009 / Прочетено 4051 пъти
Все повече квалифицирани жени излизат на пазара на труда в последните години. Близо 60% от тях са търсили работа или са се трудили през миналата година, като са сформирали 46,5% от цялата работна сила в САЩ. Повече от една трета от тях са работили като мениджъри, специалисти и в елитни професии, като са представлявали 51% от всички работещи в най-високоплатения сектор. Въпреки че дамите получават приблизително около 80% от парите, които вземат представителите на силния пол за една и съща дейност, те все по-често намират работни места, които дават много добри доходи.

От 1990 г. насам разликата между двата пола се е стопила, но все още разделението остава сериозно. Близо 3,5 милиона от дамите в САЩ влизат в нивата на най-високите заплати от 1500 долара седмично, докато мъжете на тези нива са почти 10 млн. Това може да се обясни с традиционните професии за жените като административни помощници, медицински сестри и учителки. Форбс реши да провери кои са 10-те най-високоплатени професии за жени в Щатите. Класацията е направена на базата на изследване на американския Департамент по труда, от което са взети данните за средното седмично и годишно заплащане на дамите, пише вестник Класа.

Фармацевтите - първи в класацията
Професията фармацевт е най-високоплатената професия за жени според класацията на списание "Форбс". Дамите на тази длъжност получават средно седмично заплащане от 1647 долара. На година доходите на жена фармацевт се равняват на 85 644 долара, което е 84,9% от заплатата на мъжете в сектора. Това е възнаграждението им за дейността, която изпълняват, а именно - да продават лекарства и да консултират пациентите.
За да навлязат в бизнеса обаче, дамите се нуждаят от много добро образование. Първоначално те трябва да издържат тежкия приемен изпит за фармацевти в университета. За упражняване на професията е необходима докторска степен по фармация. Цялото обучение във висшето училище е между шест и седем години.

Дамите изпълнителни директори печелят 83 356 долара годишно

Втората най-добра длъжност за дами е тази на главен изпълнителен директор. Средното седмично заплащане при нея е с 44 долара по-ниско от това при фармацевтите, или близо 1603 долара. На година дамите в сектора взимат по 83 356 долара. Доходите им се равняват на 80,1% от тези на мъжете изпълнителни директори. За парите, които получават обаче, жените са натоварени с голяма отговорност за всички операции в една организация, независимо дали става въпрос за управление на корпорация или малък бизнес.

Адвокатите жени - на почетната трета позиция
Адвокатската професия е много привлекателна както за мъже, така и за жени. Тя е третата най-добре платена длъжност за дами със средно възнаграждение на седмица от 1509 долара. На година адвокатите също получават много добра заплата, която е с близо 5 хил. долара по-малка от тази на изпълнителните директори, или общо 78 468 долара. В сравнение с мъжете обаче дамите адвокати получават 22,5% по-ниска заплата. Адвокатската професия е свързана както с криминални и цивилни дела, така и с даването на правни съвети на клиенти в бизнеса. Навлизането в професията обаче изисква обучение в университета близо седем години, за да се получи степен доктор юрист.

Софтуерното инженерство също се феминизира
Макар че на пръв поглед софтуерното инженерство е мъжка професия, тя може да се окаже и много подходяща за дами, които искат да се развиват в областта на компютърните науки. Да не забравяме и факта, че тя е четвъртата най-високоплатена професия в класацията със заплата от 1351 долара на седмица. Годишното възнаграждение възлиза на 70 252 долара, което е 87,3% от това на мъжете в сектора. Ежедневието на дамите софтуерни инженери протича в дизайна, развитието, тестването и оценката на компютърните системи и софтуера.

За системен администратор е необходима висока квалификация
Още една професия, свързана с компютри, се нарежда в Топ 10 на най-платените професии за жените. Системните администратори получават седмично по 1260 долара, а на година заплатата им възлиза на 65 520. Дейността, която трябва да изпълняват дамите, е прилагане на технологии в дадена организация, следене на мрежовата сигурност и IT операции. Макар че отново е необходима висока квалификация за жените, които трябва да имат минимум бакалавърска степен по специалността или специализирана магистърска степен, те получават с 15% по-малко от възнаграждението на мъжете системни администратори.

Лекарките получават с 41% по-малко от мъжете

Под номер шест в класацията на "Форбс" се нарежда професията на лекарите специалисти и хирурзите. Жените, които са си избрали това поприще, получават по 63 960 долара на година. Седмичните им доходи пък са с 30 долара по-ниски от тези на мениджърите на информационни системи. За разлика от всички изброени професии дотук обаче при тази жените получават сравнително по-нисък процент от заплатата на колегите си от мъжки пол, чието възнаграждение е с близо 41% по-високо. Д-р Друсила Брейкър, икономист и директор на женските и джендър изследвания в Университета на Южна Каролина, обяснява тези разлики с голямата разлика в заплатите в самата медицинска професия. Жените обикновено стават лични лекари или вземат други по-нископлатени специалности и много рядко си избират 80- часовата работна седмица на хирург. Да станеш лекар обаче, е еднакво трудно за мъже и за жени. Те трябва да притежават докторска степен по медицина, преди която са се обучавали близо осем години в университета и са изкарали практика от три до седем години.

Мениджмънт анализаторите се издигат бързо в кариерата

Мениджмънт анализаторът извършва организаторска работа за подобряването на структурата, системата и ефективността в една фирма. Една от неговите главни задачи е и да оценява печалбите. Жените, изпълняващи тази длъжност, получават по 59 228 долара на година, като тяхната заплата е с 22% по-ниска от тази на мъжете анализатори. Дамите, които искат да се реализират в тази професия, могат да го направят с различна квалификация. Много от работещите като мениджмънт анализатори имат само бакалавърска степен и са издигнати във фирмата, други пък имат магистратура по бизнес администрация или сродна дисциплина.

Мениджър на човешки ресурси - модерната професия
Мениджър на човешките ресурси е модерна и бързо развиваща се професия. Жените, които се занимават с нея, оглавяват департаменти, насочени към наемане, обучение, развитие на персонала в големи корпорации. Средната годишна заплата се равнява на 59 124 долара, като на седмица дамите получават около 1137 долара. Доходите им са с 33% по-малко от тези на мъжете, които се занимават с човешки ресурси. Специалистите в тази сфера имат най-често само бакалавърска степен.

Логопедите - с равна заплата при мъжете и жените
Деветата най-високоплатена професия за жени според "Форбс" е патолог на речта. Тя се занимава с диагностициране и лечение на проблеми, свързани с говора, езика, когнитивната комуникация и гласа. Това е единствената професия в класацията, при която заплатите на мъжете и жените са равни. Те получават по 58 448 долара на година, или средно по 1124 долара седмично. Желаещите да упражняват тази професия трябва да имат магистърска степен по специалността, а на някои места е необходим и лиценз за практикуване.

Системните анализатори решават сложни технологични задачи

Последната най-високоплатена професия е тази на системните анализатори. Тя е свързана с поддържането, тестването и оценяването на системи за трансфер на данни. Част от работата на анализаторите е и да решават сложни технологични задачи и да създават и прилагат нови технологии. Жените в сектора получават по 56 264 долара годишно. Седмичното им възнаграждение пък възлиза на 1082 долара. Някои от компаниите, които си търсят системни анализатори, изискват ниво специалист, но повечето държат най-малко на бакалавър и предпочитат по-висока степен в зависимост от сложността на проекта.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005234 .