Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Стара Загора запази високия си кредитен рейтинг

Стара Загора запази високия си кредитен рейтинг

четвъртък, 09 юли 2009 / Прочетено 2003 пъти
Световнопризнатата агенция Стандарт енд Пуърс, отдел "Рейтингови услуги" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "ВВ+" на Община Стара Загора, съобщи на брифинг кметът проф. Светлин Танчев. Рейтингът се засилва от относително ниската тежест на дълга (оставащ в постоянни рамки, като процент от оперативните приходи), добрите касови наличности и системните подобрения на местната власт.

Прекият дълг като процент от оперативните разходи остава постоянен от 2005 г. и възлиза на незначителните 11% от оперативните приходи. Нашите прогнози са за пряк дълг, възлизащ на средно 11% от оперативните приходи с хоризонт 2011 г., което представлява устойчив размер на тази рейтингова категория. Растежът на дълга е зависим от осигуряването на съфинансиране по проектите на европейските фондове.
Ликвидността в края на 2008 г. в български лева е 11.7 млн. лв. по бюджетни сметки и допълнително 6.5 млн. лв. в извънбюджетни сметки. Свободните средства надвишават пет пъти размера на обслужването на дълга за 2008 г., което възлиза на 1.8 млн. лв. и се равнява на 13% от оперативните разходи, пише вестник Старозагорски новини.
Агенцията оценява цялата икономическа обстановка на общината и работата по европроектите и оперативните програми, уточни директорът на Дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция" Георги Симеонов. Елемент от високата оценка са инвестициите на чуждестранните инвеститори, както и успешно приключилата 2008 финансова година и бързото адаптиране на общината в условията на икономическа криза.
Запазването на стабилността на Община Стара Загора изисква прилагането на непопулярни мерки, каза Цанка Ганева, директор на Дирекция "Финансово-стопански дейности и бюджет". Въз основа на задълбочен анализ се разработва нова структура на общината, съобразена с оптимизиране на звената, дейностите и функциите. Не е изключено съкращаване на служители. На Общинския съвет ще се предложи актуализиран вариант, въз основа на намаление на приходите, свързани със строителството и с неизпълнение на заложените обекти за продажба. Изготвена е антикризисна програма, която предлага "буфери" за по-леко понасяне на неизбежните сътресения.
Препотвърждаването на кредитния рейтинг от '2005 насам ни дава по-добра позиция пред кредитните институции, тогава когато кандидатстваме за кредити. А това на нас ни се налага периодично от гледна точка на предварително осигуряване на финансиране на всички проекти по Европейски съюз, уточни г-жа Ганева. Още по-същественото е това, че гарантираната ни позиция дава възможност за привличане на по-големи и по-стратегически инвеститори в региона, което допринася за доброто финансово състояние. Когато даден инвеститор е решил да инвестира в определен регион, първото нещо, от което се интересува, е как той стои в оценката на световните рейтингови компании. От 2005 година Община Стара Загора е в сайта на Стандард енд Пуърс със съответното развитие на кредитния рейтинг. Тръгнахме от "ВВ-", през "ВВ" и от две години сме на "ВВ+", и то в годината на финансово-икономическа криза, когато рейтингът на държавата ни е с три позиции по-ниско.
За препотвърждаването на кредитния рейтинг градоначалникът благодари на всички старозагорци, че с високата си избирателна активност са показали висока гражданска позиция. Техният вот за ГЕРБ е най-добрата им оценка за работата на екипа и гласувано доверие за бъдещето.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004766 .