Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Засилено е търсенето на евро в страните от Източна Европа

Засилено е търсенето на евро в страните от Източна Европа

четвъртък, 09 юли 2009 / Прочетено 1873 пъти
Безпрецедентният ръст на търсенето на еврото извън еврозоната може да предизвика проблеми за кредитополучателите и кредиторите в Източна Европа, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ). Централната банка заяви, че бизнесът и домакинствата извън еврозоната продължават да вземат заеми в евро, въпреки финансовата криза, с надеждата да се възползват от по-ниските лихвени проценти в еврозоната.

Това може да навреди на домакинствата и фирмите, които са изтеглили заем, защото ще обезцени местните валути и ще направи обслужването на заемите им по-скъпо, смятат от Европейската централна банка.
По този начин разпространението на чуждестранни валутни заеми може да създаде значителни макроикономически рискове за техните икономики, става ясно още от доклада на ЕЦБ, цитиран от Financial Times.
През декември миналата година общо 95,4 млрд. евро са били в обращение извън 16-те страни членки на еврозоната. Голяма част от тях са били в страните на изток и югоизток от еврозоната. Това е с почти една трета повече от сумата от 71,1 млрд. евро за 2007 г., уточнява Investor.bg.
Това означава, че около 13 на сто от евро банкнотите циркулират извън еврозоната. Ако се вземат и паричните преводи на хората, които работят в Европейския съюз, но изпращат суми на своите семейства извън ЕС, може да се окаже, че делът е по-висок от 20 на сто.
Повишаването на популярността на еврото като средство за съхранение на стойността върви ръка за ръка с ръст в деноминираните в евро депозити и заеми в редица източноевропейски и балкански страни. Например почти всички депозити в Черна гора и малко повече от половината в Хърватска са били в евро, съгласно данните на ЕЦБ. Над половината от кредитите в Латвия, България и Литва са деноминирани в единната валута.
Докладът на ЕЦБ обяснява голямото търсене на евро банкнотите освен с ниските лихвени проценти в еврозоната и с обществената загриженост за платежоспособността на банките в някои страни извън еврозоната. Поевтиняването на местните валути спрямо еврото затруднява правителствата, фирмите и частните заемополучатели през последните месеци. Според ЕЦБ подобряването на практиките за кредитиране е по-доброто решение на проблема, отколкото евроизацията.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005857 .