Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow България е на 56-то място в света с 64,6 % икономическа свобода, според изследване

България е на 56-то място в света с 64,6 % икономическа свобода, според изследване

четвъртък, 09 юли 2009 / Прочетено 1962 пъти
България се нарежда на 56-то място в света с 64,6 % икономическа свобода, което е над средната стойност за всички страни по света. Това каза на пресконференция старши икономистът в Институт Отворено общество Георги Ангелов. Институтът за пазарна икономика представи изследване на тема: България в международните класации - 70 мерки за повишаване на благосъстоянието в България. Институтът е направил преглед на 10 международни индекса и е откроил 70 препоръки за повишаване на благосъстоянието в България. Въвеждането на валутния борд и улесняването на международната търговия след влизането в ЕС са причините за по-добрите резултати на страната ни по показателя икономическа свобода, съобщи Агенция Фокус.
Икономическата свобода се измерва по 10 показателя – бизнес свобода, търговска свобода, фискална свобода, право на собственост, свобода от корупция, и трудова свобода.
Най-лоши показател България отбелязва по отношение на правото на собственост – едва 30 %. Причината е в съдебната система, която е зависима според Конституцията, но не е ефективна при решаването на търговски спорове, изпълнението на договори и право на собственост. Нисък резултат има и по отношение на свободата от корупция (41 %).
По индекса отворен бюджет, който измерва бюджетната прозрачност, страната ни се намира на 24 място сред относително малко на брой страни и всички страни от ЕС ни изпреварват по този показател. Ние сме наравно с Кения между Русия и Аржентина. Прозрачността помага да се намали корупцията и да се оказва граждански контрол, каза Георги Ангелов.
В класацията за 2008 г. за възприятието на корупцията на Трансперънси интернешънъл България се намира на 72-ро място от 180 страните по света, каза икономистът от ИПИ Зорница Манолова. Така се намираме наравно със страни като Китай, Македония, Мексико, Перу и други. Ниският резултат в класацията определя страната ни като силно корумпирана. Причините са както заради многото корупционни практики, така и заради липсата на антикорупционни мерки.
По индекса за право на собственост България се намира на 59-то място от 115 страни по света, а според една от три международни организации – нивото на образованието у нас (грамотност при четене, математика и природни науки) е много лошо. Според програмата за международно оценяване, страната ни се намира на 46-то място по отношение на знанието по математика. Това изравнява страната ни с Турция, Уругвай и Сърбия. Според тези данни, България е на последно място в страните от ЕС по знание по математика.
Изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова обясни, че на базата на изследването на института са изработени основни ключови мерки, които ако бъдат приложени, биха позволили повече възможности за бизнеса и гражданите у нас. По думите й най-ниски оценки страната ни получава в областите на конкурентноспособност на икономиката и защитата на авторките права. Изследвайки международните индекси е била забелязана връзка между всички 10 индекси и правенето на бизнес у нас. Добра защита на авторките права дават високи доходи например, каза Костадинова.
Петер Андреас Бохман, ръководител на фондация Фридрих Науман за Югоизточна Европа, обясни на пресконференцията, че намалението на бюрокрацията е най-важно за страната ни. България е уникална в Европа с факта, че въведе плоския данък, но процесът по събиране на данъците трябва да бъде опростена. Само приватизацията може да гарантира честната конкуренция в една пазарна икономика, тази процедура обаче трябва да се основава само на закона. Други мерки са: дерегулация и намаление на обществените субсидии и пълна защита на авторските права. 

 
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004991 .