Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow Децата в Стара Загора боледуват повече заради обгазяванията

Децата в Стара Загора боледуват повече заради обгазяванията

петък, 16 март 2007 / Прочетено 4274 пъти
Обгазяванията в Старозагорско са причина за по-големи бронхобелодробни заболявания при децата, сочат резултатите от изследване на здравословното състояние на деца и младежи до 18г. в Стара Загора и общините Гурково и Павел баня.
В проучването са обвханати общо 9 850 деца. 60% от болните деца са с хронични увреждания на дихателните пътища, лигавиците на гърлото, носа и очите. Анализът показва, че усложнената екологична обстановка и честите експозиции на замърсяването са фактор за по-високия ръст на алергии, астма, сенна хрема и други бронхобелодробни заболявания, пише news.bg. Междуведомствената комисия ще разработи програма от мерки за подобряване здравето на децата и ще кандидатства за финансиране пред Министерство на здравеопазването и пред европейски фондове.

* * *
Правителството спешно ще спасява децата на Стара Загора


Заради периодичните обгазявания болните от астма в града са два пъти повече, отколкото в съседни райони, обяви здравното министерство

Правителството трябва да вземе спешни мерки за здравето на децата в Стара Загора. Замърсеният въздух в града през последните години е причина за сериозното увеличаване на болестите на дихателните пътища и астмата в региона. Това е основният извод от наблюдението, проведено от здравното министерство и цитирано от БТА.
Изследването е започнало след залповото увеличаване на емисиите от серен диоксид във въздуха през 2004 и 2005 г., заради което имаше и протести на населението. Експертите на министерството са изследвали 9000 деца и младежи до 18 г. от града. Контролно е проучен здравният статус на 871 деца в Гурково и Павел баня. Двата града са избрани, тъй като по данни от регионалната екоинспекция в Стара Загора имат най-чистия въздух в областта.
Резултатите са тревожни, смятат от министерството. Всяко второ от 10 деца в Стара Загора се оплаква от сухота в гърлото и кашлица. 12.7 % от изследваните са боледували най-малко 4 пъти в годината от заболявания на горните дихателни пътища. За сравнение - в цялата страна децата, приети в болница през 2005 г. с болести на дихателната система, са били 8.4 на 100. Болните от астма деца в Павел баня и Гурково са два пъти по-малко, отколкото в Стара Загора, сочи изследването на МЗ.
Екологичните проблеми са най-опасни за по-малките деца, защото те имат по-силна чувствителност към мръсния въздух, обясниха експертите на МЗ. Оттам смятат, че причините за замърсяването са комплексни. Затова не посочват конкретни виновници. В Стара Загора има комбинация от два рискови фактора - серен диоксид и прах, което води до по-голяма заболеваемост. Експертите смятат, че сред причините за замърсяване на въздуха е и фактът, че градът се отоплява на твърдо гориво.
От три години насам през късната пролет и лятото Стара Загора периодично е обгазявана със серен диоксид. От БАН казаха, че вината е в топлоцентралите в Маришкия басейн. Това са ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 2 и фабриката за брикети "Брикел". През 2006 г. бяха заведени и три граждански дела срещу екоминистерството и тецовете, но не им бе даден ход по същество, защото ищците не можели да докажат с медицински документи, че когато има обгазяване, им пари на очите и сълзят.
"Ще изискам доклада на здравното министерство и след това ще мога да посоча конкретните мерки, които трябва да се вземат", коментира депутатът от НДСВ Атанас Щерев, който е избран в Стара Загора. "Иначе всички знаят какво трябва да се направи за подобряване на здравословното състояние в региона - да се пуснат в експлоатацията сероочистките в ТЕЦ-овете, да се третира Черното езеро в Гълъбово, а за населението да има сериозна профилактика", обясни той.
"Ще коментираме доклада в понеделник", каза кметът Евгений Желев. Преди 2 г. той оглави бунта на съгражданите си срещу обгазяванията. Желев заяви, че след спирането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" мощностите на ТЕЦ "Марица-изток" са натоварени повече и затова според него към проблема трябва да се подхожда много внимателно.
"Марица-изток" изпълнява план за монтиране на сероочистващи инсталации, който е разчетен до 2009 г. Енергийният комплекс плаща всеки месец санкции за замърсяването. Според кмета Желев тези пари не трябва да отиват директно в републиканския бюджет, а да се връщат в хазната на Стара Загора. Но за това е нужна законодателна промяна. Миналата седмица кметът се е срещнал с президента Първанов, който също се ангажира с проблема. В края на март президентът ще посети града, за да се запознае на място със свършеното досега.
От миналата година насам в райна на Маришкия басейн действа система за ранно предупреждение при повишени концентрации на серен диоксид. Ако в три поредни часа емисиите на диоксид надвишават нормите, информацията постъпва в общината. Оттам се задействат мобилни групи, "Гражданска защита" и местните електронни медии, които предупреждават населението да си стои на закрито при затворени прозорци.
От Министерството на здравеопазването уточниха вчера пред "Сега", че министър Радослав Гайдарски ще внесе до октомври в правителството програма с мерки за предотвратяване на здравния риск за населението на региона. Ще се подготвят проекти за кандидатстване за финансиране по европейски програми за регионално развитие и околна среда.
Респираторен скрининг на децата ще се извърши и в общините Казанлък, Гълъбово и Раднево, съобщи главният санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев. Там също има чести замърсявания на въздуха.
     Екип на вестник Сега
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.008647 .