Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Студентски град в София или в какво се превръщат мечтите

Студентски град в София или в какво се превръщат мечтите

петък, 12 декември 2008 / Прочетено 3751 пъти
Потресена съм. Цяла България е в потрес. От нелепата и трагична участ на едно 20-годишно момче,излязло да се забавлява в Студентски град и станало жертва на брутална пиянска свада с фатален край. Едно момче, дошло в София, за да учи фармация. Едно момче с отлична диплома и куфар, пълен с мечти, устремило поглед към големия град. 

Подобно на хиляди други млади, амбициозни хора, загърбили тесногръдието на провинцията, за да получат качествено образование и по-добър шанс за себереализация...
Подобна трагедия, разтърсила обществото в навечерието на студентския празник, ме кара да се замисля върху човешката жестокост. В главата ми постоянно изниква образа на Стоян, неговата обезумяла от скръб майка, съучениците му, свели мълчаливо глава...И нещо в мен крещи за справедливост. За възмездие!
Всеки от нас е ставал неволен свидетел на пиянска свада, на сбиване в дискотека след няколко големи питиета. Улицата всекидневно ни показва грозната си и отблъскваща страна. И ни поставя в позицията на пасивни наблюдатели на човешкото нещастие и безпомощност. Облъчени сме от насилие, което се излива от телевизионния екран направо на пода в къщи! Отровени сме от апатия, безсилни сме да изкрещим „Basta!”…
Но всяко търпение си има граници. Полицейски куршум в гърдите на 15-годишен ученик вдигна на бунт цяла Гърция. Отприщи недоволството с нечовешка сила и изкара хората на улицата. Развръзката тепърва предстои. Basta!
Разбира се, в контекста на нашата си, родна действителност, подобна акция повече граничи с научната фантастика. Тук е царството на абсурда. Тук управляващите си позволяват да се обръщат към опозицията с обидни епитети, когато отиват да им кажат, че хората не ги харесват, и оприличават протестите на интелигенцията на селски „седенки”...Изобщо циркът е пълен. Във всяко едно отношение.
Но когато става въпрос за зверско убийство, за драмата на едно семейство, безвъзвратно изгубило сина си в разцвета на неговата младост, думите просто са безсилни да опишат покрусата. Логиката се губи зад стена от въпроси, а сърцето се свива от гняв. Защото никой не се е притекъл на помощ на момчето. Очевидци са стояли безучастно и са наблюдавали мелето, след което побойниците са се разбягали, а Стоян е останал да лежи безжизнен в тревата. Каквото и да се случи от тук нататък, то няма да върне момчето на неговите родители.
Студентски град ще продължи да бъде арена за изява на всевъзможни гамени, дошли да прекарат поредната вечер в търсенето на евтин алкохол, евтини мацки и евтин сеир. Чалгатеките ще продълвават да се пълнят с псевдо-студенти от съмнителни софийски квартали, жадни за разголена женска плът и готови да скочат на бой на първия изпречил се насреща им „дразнител”. В мизерните студентски стаи ще продължат да отекват дивашките викове на изпаднали в изстъпление пияни индивиди, дерящи се с пълно гърло от прозореца: „Води ме в някоя квартална кръчма... И поръчвай! И се сбий заради мене!”.
Защото за никого не е тайна, че Студентски град все повече заприличва на долнопробен бордей с многобройните си кръчми и барове. Защото този квартал е всичко друго, но не и „интелектуално средище”, каквото се очаква да бъде едно място, обитавано от студенти.
Студентски е строителна площадка, където всеки свободен квадратен метър между общежитията упорито се запълва с бетон, за да не остане празно място. Натъпкани в смрадливи кутийки по трима, от бъдещите „умове” на България се очаква да учат за изпити в условията на заобикалящата ги сива, гнусна, просташка... нелепа действителност!
Благодарим! Такава действителност не ни се харесва. Не ни се нрави и факта, че вече ни е страх да се разхождаме свободно по улиците. Че агресията е навсякъде около нас. Basta!
И когато същият този Студентски послужи за арена на жестоко престъпление, може би е крайно време компетентните лица и институции най-сетне да се намесят и да гарантират сигурността на онези млади хора от цялата страна, които просто имат желание да следват! На онези, които са избрали да упражняват правото си на СЪЩЕСТВУВАНЕ в България! Не в Англия, не в Германия, не в Америка... В България.
Моите най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на убития Стоян.
    Автор: Десислава Тодорова, News24.bg

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005515 .