Новини до 3 септември 2009 г.

Шишеджам свива производството си в Търговище

сряда, 10 декември 2008 / Прочетено 2742 пъти
Стъкларския гигант Шишеджам замрази производството си за производство на автомобилни стъкла в Търговище. Причината е в свиването на европейския пазар. От концерна се надяват това конкретно производство да бъде възобновено отново в края на 2009 г. или в началото на 2010 г.

Това съобщи лидерът на КТ Подкрепа в завода Юксел Юмеров. Той добави, че вече са затворени три фабрики в Турция, но за сега няма опасност за заводите в България. Ръководството на компанията предприело решителната стъпка, защото в Търговище производството излизало по-евтино и качеството е много високо.
Ръководството на Шишеджам не планира съкращения на работниците си, но ако се наложи ще бъде съкратено работното време, или работещите ще бъдат пуснати в неплатен отпуск, уточни още Юмеров.

Шишеджам в Търговище разполага с най-голямата в България пещ за домакинско стъкло и е вторият по обеми производител в света. Заводът има 8 производствени линии и капацитет от 235 милиона съда с марката Пашабахче годишно. Обектът се намира на разгъната площ от 400 кв. м.
Турската компания е инвестирала 70 млн. щ.долара в оборудването на завода. При откриването на предприятието през лятото на 2005 г. беше заявено, че годишният оборот от домакинското производството ще бъде от 55 милиона щ. долара.
Над 90 % от продукцията е предназначена за европейските страни, планираният износ е на стойност 50 милиона щ.долара. В момента продукцията с марка “Пашабахче” реализира оборот от над 300 милиона долара на световните пазари. С инвестицията си в България Шишеджам очаква да увеличи пазарния си дял в Европа от 12 на 15 процента.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005727 .