Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Какво ще помогне на американските компании да оцелеят и преуспеят?

Какво ще помогне на американските компании да оцелеят и преуспеят?

понеделник, 24 ноември 2008 / Прочетено 3757 пъти
Огромната победа на Барак Обама дойде благодарение на избиратели, отчаяни от състоянието на икономиката и жадуващи за ново лидерство. Но мнозина гледат на новоизбрания президент предпазливо. Пазарите също: Dow загуби над 400 пункта в деня след избирането на Обама. Ако скорошното проучване на списание Chief Executive е показател, на Обама му предстои тежката задача да очарова корпоративните шефове на Америка.

Според анкета сред 751 главни изпълнителни директори от октомври 74% се боят от президентството му срещу едва 19%, притеснени от евентуалния престой на Джон Маккейн в Овалния кабинет. Мениджърите се опасяват, че акцентът на Обама върху по-значимата роля на държавата и плановете му да вдигне данъците върху капиталовите печалби за компаниите с по-високи приходи ще задушат растежа и създаването на работни места. Те се тревожат, че новият президент не схваща достатъчно връзката между търговията и растежа и няма да е агресивен в разрешаването на енергийната криза, пише BusinessWeek (автор на статията е Джейн Сасийн).
    Поддръжниците на Обама контрират, че той е събрал много повече подкрепа от известни бизнес лидери от който и да е предишен кандидат на демократите, включително и от Уорън Бъфет, най-уважавания инвеститор, заедно с главния изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Пени Прицкър, наследницата на Hyatt, която ръководеше финансирането на кампанията на Обама, впрегна широките си контакти в света на бизнеса, за да осигури подкрепата на висшия мениджмънт. Съветниците твърдят, че щателно планираната стратегия на новия президент е създала мрежа от неколкостотин бизнес лидери, към които той все повече се обръща за съвет. „Той напълно разбира важността на инвестирането в хора, както и в идеите и в технологиите, които те създават", посочва Шмид.
    Бизнесмени и лобисти във Вашингтон заявяват, че каквито и възражения да имат по бъдещата политика на Обама, те са готови за тясно сътрудничество с администрацията му. Дори консервативната Американска търговска камара (която подкрепи много републикански кандидатира Конгреса, надявайки се, че ще помогнат за балансиране на демократическото мнозинство) изпраща помирителни сигнали. „Винаги сме загрижени, когато дойде нов президент, но бизнес общността е абсолютно прагматична - изтъква Брус Джостън, топ лобистът на Камарата. - Сега управлението е тяхно." Със сигурност е тяхно. Но страната и светът повдигат нови въпроси. Обама е изправен пред най-трудните икономически предизвикателства откакто Рузвелт стъпи в Белия дом в разгара на Голямата депресия. Сенаторът от Илинойс лансира амбициозна програма за намаляване на данъците на средната класа и за публични инвестиции - от остаряващата инфраструктура на Америка до модерни проучвания на алтернативна енергия, които някой ден ще понижат зависимостта от чуждия петрол. В същото време той се зарече да похарчи милиарди за „оздравяване" на здравеопазването и за осигуряване на по-добро образование, достъпно за всички.
    И все пак, докато икономиката потъваше и спасяването на финансовия сектор запрати дефицита в облаците почти до $1 трилион, Обама не обясни в детайли как ще постигне амбициозните си цели. Кои са най-важните му приоритети и с какво първо ще се захване? Как може да се променят те в светлината на все по-влошаващия се бюджет? Ще има ли наистина налични средства за инвестиции в образованието, здравеопазването и инфраструктурата - и кога ще дойдат?
    За корпоративните лидери отговорите на тези въпроси са жизненоважни. Как новоизбраният президент и съветниците му ще реализират спасителния план на финансовото министерство и колко далече ще стигнат в налагането на най-строга регулация на финансовия и други сектори? В много отношения по-дългосрочната програма на бизнеса съответства на изложеното от Обама. Бизнес лидерите биха искали той да се съсредоточи върху неща, които само правителството може да направи, за да повиши конкурентоспособността, да обучи работници, да помогне на базираните в САЩ компании да оцелеят в един все по-глобален свят - и след това да не се намесва, за да могат фирмите да създават работни места и да процъфтяват. Даниел ДиМико, главен изпълнителен директор на Nucor, изразява мнението на много мениджъри. Той иска програми „като космическите Аполо" в онези сфери, които „ще превърнат слабостите ни в предимства". Тоест, мащабни действия за възстановяване на инфраструктурата, развитие на нови енергийни източници, обучение на инженери и квалифицирани работници.
    ЗНАМЕНОСЕЦЪТ „Първото, с което Обама следва да се захване, с икономиката. Тя задвижва всички социални политики, осигуряващи благоденствието на американците", посочва Ричард Андерсън, главен изпълнителен директор на Delta Air Lines. Мнозина шефове смятат, че новият обитател на Белия дом трябва да определи министър на финансите и други ключови икономически служители почти незабавно и след това да заработи по стимулиращите мерки и по следващите знакови въпроси. За да постигне реални резултати още през януари, че и по-рано.
    Обама трябва да е готов за ролята на знаменосец. „Каквото и да стори за възстановяване на потребителското доверие, ще бъде феноменално - предвижда Рон Конуей, управляващ партньор в Angel Investors, един от ранните инвеститори в Google и PayPal. - Голяма част от проблема са психологическите нагласи." Какви тревоги витаят още в директорските кабинети? Отчасти те са подклаждани от опасения за гласуване на огромни разходи от демократите в Конгреса, които биха запратиш бюджета в още по-дълбока дупка, „Нека сме разумни към дефицита", предупреждава Джон Кастелани, президент на организацията Кръгла маса на бизнеса. Бизнесът е обезпокоен и от популистката реторика на Обама, чийто тон по време на предизборната кампания ставаше често остро анти корпоративен. Предвид решителната победа на демократите бизнесът може лесно да си представи как доминираният от демократите Конгрес ще отиде твърде далеч в стремежа си към реформи. „Първият ми съвет към новия президент е да забрави „бизнеса" като мръсна дума", изтъква главният изпълнителен директор на Staples Роналд Сарджънт. Има го и страхът, че нуждата от повече регулация на финансовите услуги и други сектори ще се превърне в обременителен набор от правила. „Няма съмнение, че ни предстои ново регулиране - смята Джеймс Търли, главен изпълнителен директор на Ernst &. Young. - Надявам се да го направим много разумно, за да не объркаме нещата." Въпреки че Обама възприе по-нюансирана позиция по отношение на търговията след спечелването на първичните избори, мнозина мениджъри се притесняват, че страната ще поеме към по-голям протекционизъм. Те посочват, че споразуменията за свободна търговия ще бъдат от жизнено значение за съживяване на растежа. „Президентът трябва да е наясно, че глобалната търговия беше основната движеща сила на икономическия ни прогрес и ние не можем да се омотаем в протекционистична мрежа", набляга шефът на Nasdag Робърт Грейфелд.
    Когато директорите говорят за избрания президент, те често търсят духа на Франклин Делано Рузвелт. „Нуждаем се от много силен лидер, почти като ФДР", казва Гаро Армен, главен изпълнителен директор на нюйоркската Anligenics, млада биотехнологична компания. „Обама трябва да приложи ефекта на ФДР", настоява и шефът на Dow Chemical Андрю Ливърис. Рузвелт често е воювал с бизнеса, но наелектризира Америка с решителността си. Бизнес лидерите очакват същото и от Обама.
  


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005875 .