Летището на Стара Загора възкръсва

неделя, 26 ноември 2006 / Прочетено 7964 пъти
Междуведомствената комисия, включваща екипи от министерствата на транспорта и отбраната, взеха чакано от години решение, което ще даде възможност за възкръсването на 6 граждански летища - в Стара Загора, Горна Оряховица, Добрич, Равнец, Габровница и Узунджово.

Летище Стара Загора може да бъде дадено на концесия на испански консорцим

Министерството на отбраната безвъзмездно прехвърля на Министерството на транспорта споменатите обекти. Военните си запазват правото да ги използват, ако нуждите на националната сигурност изискват това.
Така става възможно отдаването на шестте летища на концесия, за сключването на договори за чартърни полети, авиоуслуги и карго превози.
В Стара Загора е едно от най-старите извънстолични летища (дължината на пистата е 2400 м, което позволява кацания на самолети до 150 тона) и най-големият наш успех е, че успяхме да го запазим в последните 15 години, заяви управителят на „Летище Стара Загора" ЕООД Иван Нойков. Помогна и акредитацията от Международната асоциация за гражданско въздухоплаване АИПА) през 1995 г., с която летището стана агент за продажбата на авиационни билети, пише вестник Национална бизнес поща. Днес продаваме билети за 29 авиокомпании, които оперират в България, заяви г-н Нойков.
През последните години имаше няколко проекта за развитие и възстановяване на полетите. За чартърни полети, свързани с развитие на балнеоложкия туризъм, за превоз на бьр-зоразвалящи се стоки, свързани с изграждането на голяма зеленчукова борса и т.н. Аз съм оптимист за бъдещето не само на летището в Стара Загора, но и за останалите летища в провинцията. Смятам, че мощен стимул е и увеличаващият се брой на частни самолети, споделя г-н Нойков. В момента техният брой е 56. Все повече са деловите хора, които имат нуждата от по-сигурна и бърза транспортна връзка в страната и чужбина. Така може да се провеждат сигурни делови срещи, без да се съобразяват с часовете на полетите на авиокомпаниите. А един самолет, например „Чесна", спокойно покрива дести-нации до Будапеща и Виена. В Стара Загора също има бизнесмени, които проявяват интерес към подобна покупка, и тя не е луксозна прищявка, а е вече необходимост за развитието на техния бизнес, твърди Иван Нойков.
Сключването на договор за концесия няма автоматично да възстанови полетите, но това може да стане факт за 2-3 години, тъй като са необходими време и средства за възстановяването на инфраструктурата според европейските изисквания. Все пак, на пистата не е кацал самолетот8 години, споделя г-н Нойков.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004620 .