Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Банкрута на Lehman и битката за милиарди долари от обезпечения

Банкрута на Lehman и битката за милиарди долари от обезпечения

понеделник, 10 ноември 2008 / Прочетено 4043 пъти
Прeз 2003 г. легендарният инвеститор Уорън Бъфет нарече дериватите "оръжия за масово унищожение". Той предсказа, че сложните финансови инструменти ще се видоизменят, мутират и множат, "докато някое събитие не разкрие тяхната токсичност", фалитът на Lehman Brothers може и да е бедствието, което си е представял.
Колко смъртоносен е бил портфейлът деривати на инвестиционната банка? Само погледнете дългата опашка банки, хедж фондове и други големи инвеститори, които се опитват да си вземат парите. Банкрутът на Lehman хвърли в опасност дериватни сделки с 8000 различни фирми, които са платили на Lehman милиарди долари в обезпечения. Сега някои търговски партньори се обръщат към държавата и федералните съдилища, за да изискат своите активи, които са замразени след обявяването на несъстоятелност на 15 септември. Ще бъде "грандиозна задача да се опиташ да разплетеш всичко това", смята водещият адвокат за фалита на Lehman Харви Милър, партньор в Weil, Gotshal & Manges.
    Излиза, че Lehman като други големи дилъри е играл съвсем законна, но крайно рискована игра, местейки пари от фирма във фирма, пише BusinessWeek. Използвал е обезпечението от един търговски партньор да финансира повече сделки с други фирми. Същите $100 млн., събрани по една сделка, може да бъдат използвани за много други транзакции. Но когато договорите са прекратени в резултат на фалит, допълнителните обезпечения би трябвало да се върнат.
    Мъките на Lehman само увеличават тревогите, разтърсващи финансовата система. Погромът на банката не само засегна портфейлите на такива големи трейдъри като хедж фонда Harbinger Capital Partners, но също така помогна глобалният пазар на краткосрочно кредитиране да бъде дълбоко замразен, Дериватните договори, чиято стойност е обвързана с движението на цената на базов инструмент или референтен индекс през определен период от време, еа предназначени отчасти да помогнат на фирмите да минимизират загубите от колебания в лихви, неплащане по корпоративни облигации или други събития. Договорите бяха голям бизнес за Lehman. Когато фирмата потъна през септември, приблизително 1 млн. дериватни сделки бяха с нейното име.
    ИЗМЪКВАНЕ, БЕЗ ДА Е ПЛАТЕНА СМЕТКАТА
    Като част от тези транзакции купувачите са предоставили обезпечение в случай на загуби. Но седмици след банкрута на Lehman големи суми изостанали обезпечения все още предстои да бъдат върнати на търговските партньори. Мениджърите на Bank of America няколко пъти опитвали чрез мейли и телефонни разговори да убедят представителите на Lehman да преровят фондовете според едно съдебно дело. Но BofA получила категоричен отказ. В имейл служител на Lehman написал на BofA: "Всякаква дейност е прекратена до следващо нареждане." Насрин Булос, адвокат на държавния инвестиционен фонд на Дубай, получил същия хладен отговор. Дубайският Global Strategic Equities Fund, част от инвестиционния портфейл от $12 млрд. на страната от Персийския залив, дал на Lehman $40 млн. през юни като част от сделка, обвързана с акции на енергийния гигант ВР. Булос започнал да търси Lehman на 15 септември, за да получи обратно $27 млн. обезпечение. Четири дни по-късно Lehman отговорила на Булос, че няма да уважи молбата. Както ВоfА, така и дубайският фонд са завели съдебни дела срещу Lehman. Те не са единствените. Около две дузини хедж фондове на Goldman Sachs заявяват в съдебен иск, че Lehman им дължи "стотици милиони долари". Други, които се опитват да си върнат обезпечението по съдебен ред, са: ING, Schroders. Федералната банка за жилищно кредитиране на Атланта, Федералната банка за жилищно кредитиране на Питсбърг и петролният магнат Т. Буун Пикънс. Къде са отишли всички тези пари мистерия. След като Lehman е използвала обезпечението за собствените си сделки с други фирми, те може да са използвали парите за собствени цели. Международната асоциация по суопове и деривати (МАСД) изчислява, че инвестиционните компании са събрали почти $2 трилиона в обезпечения като част от дериватните споразумения - пари, които в някои случаи се използват по няколко пъти. Това е голямо покачване от $700 млрд, през 2003, годината, когато Бъфет направи далновидната си прогноза.
    Свободно течащите пари от дериватите помогнаха кредитният бум да стигне нови върхове. Използвайки обезпеченията на своите клиенти като собствено обезпечение, Lehman и другите фирми можеха да заемат повече пари, използвайки постъпленията за покупка на високорискови ценни книжа, чиито балон сега се спуква. "Това беше един от начините балонът на левъриджа да се надува", посочва Крисчън Джонсън, лектор по право в University of Utah.
    На теория фалитът на банката не би трябвало да причини такова объркване. Когато някоя фирма изплува с корема нагоре, дериватните договори се прекратяват незабавно и се изпълняват без съдебни процедури. Но може да възникнат проблеми, когато стойността на обезпечението надхвърли стойността на споразумението, която може да се понижи с времето.
    ЛИПСВАЩИТЕ ПАРИ
    Много от фирмите, които сега завеждат дела срещу Lehman, са изправени именно пред такава ситуация. Например федералната банка за жилищно кредитиране на Атланта е имала дългосрочна дериват на сделка за защита срещу промени в лихвите. Когато Lehman се срина, споразуменията на Банката на Атланта са били на стойност $757 млн. Но тя е дала $936 млн. като обезпечение. Според съдебните документи Lehman пренебрегнала исканията на ръководството да върне допълнителните $179 млн.
    Има спекулации, че JPMorgan Chase, първичната клирингова къща на Lehman, може да е сложила ръка върху част от тези пари. След фалита JPMorgan грабна $13 млрд., които Lehman беше заложила като гаранции. BofA и другите се чудят дали част от тези пари по право не са техни.
    Може да отнеме известно време да се обсъди това, тъй като съдът по фалитите никога не е имал в регистъра си такава катастрофа. Споровете за дериватите, по съдебна повеля, може да приключат с посредничество. Случи се е банкрута на Enron през 2001, Но разплитането на мрежата на Lehman може да се окаже по-протяжно. Фалиралият енергиен гигант, смятан тогава за голям играч в дериватите, имаше договори на стойност $22 млрд. Тези на Lehman възлизат на $738 млрд.
 
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005545 .