Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Анализи и коментари arrow Кризата: За смелите има изобилие от възможности...

Кризата: За смелите има изобилие от възможности...

понеделник, 10 ноември 2008 / Прочетено 3919 пъти
Стара ЗагораКогато времената са лоши, а хората - изнервени, мениджърът на хедж фонда Traxis Partners Бартън Бигс изважда графика за движението на Лондонската фондова борса през Втората световна война. Трескавата линия тръгва надолу, след като германската армия нахлува в Полша, Дания, Холандия, Белгия и Франция.

После се случва нещо странно. Когато настроението е най-мрачно (докато Хитлер инспектира окупирания Париж през юни 1940), пазарът удря дъното и започва дълго и стръмно изкачване. Сякаш инвеститорите усещат, че по някакъв начин Хитлер е обречен на провал. Както онези сърцати британци показаха преди почти 70 години, богатството обича смелите. Освен ако не разчитате прекомерно на заемни средства, настоящата рецесия предоставя идеална възможност за балансирани залози. Без значение дали сте мениджър, служител, инвеститор, потребител или кредитополучател. В този Наръчник за оцеляване ще споделим някои от най-хитрите идеи, които сме чули за хората във всяка една от ролите, пише BusinessWeek. Повечето от нас попадат по един или друг начин във всичките.
    С всекидневните трусове на пазарите и финансовата система, която все още търси твърда почва, никой не е сигурен какво ще се случи в следващия момент. И все пак ще опитаме да разберем накъде са се отправили икономиката и пазарите и да предложим как читателите на BusinessWeek да се спасят, че и да преуспеят в бизнеса и личния си живот. Със сигурност е нужен железен самоконтрол или отхвърляне на реалността, за да не развие човек онзи тип мислене, който би го втурнал към бункера. Да вземем само един ден, изпълнен с лоши новини - 17 октомври. Съвместното проучване на Reuters и University of Michigan за потребителското доверие показа най-голям едномесечен спад откакто изследването е стартирало преди 50 години, докато правителството съобщи, че строителството на нови еднофамилни жилища е ударило най-ниската си стойност за 26 години. Преобладава песимизъм. Фейт Попкорн, анализатор на модните тенденции, посочва: "Ако минете по Медисън Авеню в Ню Йорк, ще видите, че магазините на Fendi и Prada са празни. Жените пазаруват в собствените си дрешници... Срамуваш се да купиш, дори да можеш да си го позволиш."
    Колко по-зле могат да станат нещата? Много. Нариман Бехравеш, главният икономист на Global Insight, прогнозира лека рецесия, но вижда около една трета шанс за нещо повече -1.5% до 2% свиване на брутния вътрешен продукт до 2009, което ще направи рецесията почти толкова лоша колкото и продължителните спадове от 1980-1982 - най-дълбоките от Втората световна война. А възстановяването може да е болезнено бавно. Дори след лекото понижаване от 2001 бяха нужни четири години, за да възвърне заетостта нивото си от преди рецесията. Кредитни кризи като настоящата (само че по-меки) допринесоха и за трите последвали рецесии. През 1980 администрацията на Джими Картър опита да охлади икономиката с наложен от правителството контрол върху кредитирането и успя, уви, твърде добре, съдействайки за най-резкия тримесечен спад на ръста на БВП в последните 50 години - почти 8% спад на годишна база, припомня икономистът Робърт Мелман от JPMorgan Chase. JPMorgan прогнозира БВП да се понижи с годишен темп от 2% през това тримесечие и следващото, въпреки че банката очаква здравословно възстановяване през втората половина на 2009.
    ЗАБАВЯНЕ И ЗАТЯГАНЕ
    Най-големите удари очаквайте в секторите, най-зависими от кредитирането, включително вече притиснатия жилищен и автомобилен пазар. Потребителските разходи ще пострадат, когато американците загубят достъпа си до заеми и опитат да възстановят спестяванията си.
    Като контрапункт правителствените разходи ще растат, за да подсилят икономиката. Въпреки скорошното покачване на долара и забавянето на чуждите пазари производителите (извън автомобилостроенето) би следвало да се справят относително добре. Стюарт Хофман, главен икономист в питсбъргската PNC, прогнозира, че безработицата ще достигне 7.5% до 8% - почти толкова висока, колкото по време на грозната рецесия през 1990-1991, макар и не толкова лоша, колкото върха от 10.8% от краха през 1980-1982.
    Наистина мрачна картина. Но погледнете от добрата страна. Както и през повечето рецесии инфлацията пада заради слабото търсене на ресурси и работна ръка. Страхотно време за изгодни сделки - и не само на Уолстрийт. Брад Шугарс, австралиец по рождение, личен наставник на мениджъри и автор, споделя, че строи дом от 2000 кв. м в предградието на Лас Вегас Самърлин. И коментира: "Ненормално е колко евтино мога да го построя днес." Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет и мексиканският му колега Карлос Слим отлично го разбират и затова теглят от купищата си пари и купуват по време на икономически спадове. Бъфет сключи сладка сделка за акциите на Goldman Sachs. В пo-малък мащаб Шугарс разказва, че познава предприемач в областта на отоплението и климатизацията от Кънектикът, който глътва по-малките си конкуренти от типа "човек с микробус", като им предлага работа. Шугарс изтъква: "Когато всички други са в паника, хладнокръвните са най-печеливши."
    Ако сте работодател, рецесията е най-доброто време да излезете на лов за таланти. "Хората казват: Искам да заменя второкласните и третокласните си играчи с първокласни и това ми дава възможност", отбелязва Марк Андерсън, президент на ExecuNet, мениджърска контактна организация в Норуок, Кънектикът. Според него, ако сте служител, добре е да се огледате, докато все още имате работа.
    Без съмнение има реален риск при агресивно наемане, купуване или инвестиране. Прекалите ли, ще се издъните. Ричард Бърнстейн, главен инвестиционен стратег в Merrill Lynch, съветва хората да са реалисти по отношение на собствената си поносимост на рискове. Ако губите съня си заради загуби, които вече сте понесли, не сте подходящ за вдигане на залога. Бърнстейн препоръчва да се играе на сигурно в американски държавни ценни книжа и акции на разбитите пазари, като се избягват развиващите се пазари, въпреки че други не са съгласни. Мохамед Ел-Ериан, втори главен изпълнителен директор на Pimco, исполина инвеститор в облигации, одобрява всеки сектор, получаващ правителствена подкрепа: "Точно сега банковите дългове са много добро място за инвестиране." А Стив Лютхолд, главен инвестиционен директор в Leuthold Group в Минеаполис, съветва клиентите, които са излезли от пазара, да увеличават постепенно вложенията си в акции, защото цените са много под нормалните, сравнени с дългосрочните печалби.
    Рецесиите са непредвидими. След като никой не знае какво ще се случи по-нататък, струва си да бъдеш адаптивен, смята Майкъл Суонсън, икономист в Wells Fargo Economics. Наскоро той написа: "Хладнокръвието е печелившият коз за всяка прогноза или план." Добра стратегия, колкото и всяка друга.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006131 .