Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow 5 октомври – ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА

5 октомври – ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА

сряда, 04 октомври 2006 / Прочетено 8117 пъти
ИСТОРИЯ: На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия -  в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора.

Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание.
“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души.
Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”
/Два месеца по-рано, на 21 юни (3 юли нов стил) 1879 г. Алеко Богориди, подписва нарочен приказ със следния текст:
 “Като взех предвид желанието на болшинството жители на град Стара Загора, изложено в протоколите на Градския съвет № 3, 21 юний 1879 год; като взех във внимание, че хигиеническите правила тряба строго да се съхранят при построението на новите градове; като взех такожде под внимание, че добрите и широките пътища заедно с доволно построени помещения за общи пазари улесняват търговията и благоденствието на жителите, удобрих плана изработен от инженера Байра…И така, за туряне в действие  тоя мой приказ, призовавам градский съвет да вземе под внимание гореказаното мое повеление и да го приложи в действие с крайна правосъдност и без никаква пристрастност.
 Префектът на Старозагорский департамент се призовава да покаже съдействието си на Старозагорский градский съвет и строго да внимава за справедливото изпълнение на тоя мой приказ, написан в град Стара Загора в лето от Рождество Христово хиляда осемстотин седемдесет и девето в месец септемврий двадесет и петий ден, в петий месец на управлението ми в Източна Румелия.”/

ДНЕС:
На 5 октомври тази година празничната програма започва в 9,00 ч. с Тържествена Света литургия, отслужена в Катедрален храм „Свети Димитър” – за здраве, благоденствие и просперитет на жителите на Стара Загора. В 9,30 ч. ще се състои ритуал по Поднасяне на венци и цветя пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора в Парк „Пети октомври”.
Точно в 10,00 ч. на площада пред Община Стара Загора започва Военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, знамето на Стара Загора и на Европейския съюз. Водещият на тържеството-актьорът Ивелин Керанов-  представя литературна композиция за Стара Загора и обявява гостите на града за празника.
След приветствието си към събралите се на площада, Кметът на Община Стара Загора за десети пореден път ще връчи ключа на града като един от основните му символи–  на Мартин Акинреми, Кмет на Млада Загора, ученик от Професионална гимназия по ветеринарна медицина. Така младите хора ще поемат символично управлението на града в деня на празника. На фона на камбанен звън към небето ще политнат балони с цветовете на трибагреника и гълъби.
Конницата на Прабългарската школа за оцеляване “Багатур” ще поведе Празнично шествие в 10,30 ч. от площада пред Общината по булевард “Цар Симеон Велики”. Следват Духовият оркестър със знамената на Стара Загора, на България и на ЕС, групата на официалните гости, на ветераните от войните и запасните офицери. Следва Военен пеши парад, след което шествието продължава и завършва пред Синдикалния дом с танцова композиция на Ансамбъл “Загорче”.
В 11,30 ч. във фоайето на Община Стара Загора започва официална церемония по повод връчването на Националния орден за заслуги на Франция – на Кмета на Община Стара Загора д-р Евгений Желев. Орденът ще бъде връчен от Н.П. г-н Ив Сен Жур – Посланик на Френската република у нас. С указ на Президента на Република Франция от 13 юни Кметът на община Стара Загора д-р Евгений Желев бе удостоен с френския Орден за заслуги. Високото отличие - второ по значимост след Ордена на Почетния легион, се присъжда на старозагорския градоначалник по предложение на Министъра по европейските въпроси на Франция Катрин Колона.
Празнично детско веселие ще се понесе на площада пред Общината в 11,50 ч. Откриването на Традиционната Годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон`2006” в зала “Байер” е от 18,00 ч. В 19,00 ч. на площада пред Общината започва Тържествен ритуал за поднасяне на Гирлянд на славата, ще звучи песента на композиторът и почетен гражданин Кирил Тодоров за Стара Загора, изпълнена от Хора на девойките при Читалище “Родина”. Церемонията ще завърши с празнична заря, след което от 19,30 ч. на площада пред Община Стара Загора започва Концерт на Ансамбъл „Пирин”. В края на концерта ще има празнични илюминации.

В същия ден ще се открият и няколко спортни - Държавен шампионат по радиоуправляеми автомобили - СОУ „Железник” /продължава до 8 октомври/, Балканиада по бадминтон – зала ДЗУ /продължава до 8 октомври/. В 9,00 ч. на площадка за ролери започва „Екстрийм” – турнир ролери и скейтбордове  за Купата на Кмета, а в 10,00 ч. на стрелбището в кв.”Лозенец”е началото на Турнир Стрелба  с пистолет  за Купата на Кмета на Община Стара Загора


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004892 .