Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow РИОСВ отчете рекордни стойности на серен диоксид в Стара Загора

РИОСВ отчете рекордни стойности на серен диоксид в Стара Загора

петък, 29 септември 2006 / Прочетено 4723 пъти
Рекордни стойности на серен диоксид от 916.56 микрограма на кубичен метър, което е 2.61 пъти над пределнодопустимите концентрации, отчете в 17.00 часа на 26 септември т.г. автоматичната станция на РИОСВ - Стара Загора, разположена до сградата на операта.

От началото на обгазяванията - 2 юни 2004 г., до сега такава висока стойност не е била регистрирана. Завишението на серния диоксид в центъра на Стара Загора е започнало от 16.00 часа, когато същата станция е отчела 453.92 микрограма на кубичен метър - 1.3 пъти над праговата стойност.
След пика в 17.00 часа стойностите са започнали да падат рязко, като в 18 часа са регистрирани 289 микрограма, в 19 часа - 136 микрограма, в 20 часа - 74 микрограма, а в 21 часа - 41 микрограма, пише вестник Старозагорски новини.
В 17 часа на 26 септември т.г. завишени стойности на серен диоксид е регистрирала и OPSIS системата на РИОСВ, разположена в село Могила. Там обаче са регистрирани 402 микрограма на кубичен метър (около два пъти и нещо по-малко, отколкото в центъра на Стара Загора). В 18 часа завишение от 1.05 пъти над нормата (368.7 микрограма) е отчела и станцията, ситуирана в Ново село. За разлика от наситената със серен диоксид Стара Загора, в Гълъбово и Раднево на 26 септември не е имало наднормени стойности. Пак нарочиха "Марица Изток" В официалното прессъобщение на РИОСВ, разпространено вчера сред медиите, е записано дословно: "След отчетеното рязко повишение на стойностите на атмосферния замърсител, на операторите на топлоелектрическите централи в комплекс "Марица Изток" - източник на замърсяването, е предписано незабавно редуциране на мощностите и преминаване на въглища с по-ниско сярно съдържание.
Вчера бе разпространено и второ прессъобщение, в което се съобщава, че по разпореждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров са взети максимално радикални мерки, свеждащи се до инструктирането на операторите на трите топлоелектрически централи да продължат до 30 септември изпълнението на подписания от МОСВ и МИЕ меморандум за намаляване мощностите на енергийните блокове до 70% от номиналната им стойност. Според инструкциите на МОСВ, от 1 октомври ТЕЦ "Марица Изток 3" не следва да експлоатира едновременно 3-ти и 4-ти блок, които са без сероочистващи инсталации. От пресцентъра на ЕК ТЕЦ "Марица Изток 3" вчера коментираха пред "Старозагорски новини", че на 26 септември са работили с 50% натоварване на мощностите. В най-големия - ТЕЦ "Марица Изток 2", натоварването на същата дата е било 38% от инсталираните мощности.
В двата ТЕЦ-а твърдят, че на въпросната дата са имали нормален режим на работа и според Системата за ранно предизвествяване, регистрираните стойности не са надхвърлили пределнодопустимите концентрации на серен диоксид (по норматив 350 микрограма на кубичен метър). Действия и факти се разминават Графиките на лансираната от изпълнителната власт система за ранно предизвестяване показват, че през целия ден на 26 септември преносът на серен диоксид от комплекс "Марица Изток" в Стара Загора е бил по-малко от 100 микрограма на кубичен метър. Под 100 микрограма е приносът на "Марица Изток" в трите дни преди 26 септември. Тогава откъде се е взела високата концентрация на серния диоксид на 26-и следобед? Зам.-директорът на РИОСВ - Стара Загора, Красимир Костадинов се опита да обясни завишените стойности с метеорологичните условия и протичащите според него инверсионни процеси. "Тези неща стават обикновено преди дъжд, когато рязко пада атмосферното налягане и концентрацията на атмосферния замърсител в приземния слой става много голяма.
Можете да проверите в сайта на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда, че през минали години има подобни концентрации на серен диоксид в други градове от страната, където има топлоелектрически централи, работещи на въглища. Примерно в Димитровград, завишенията са много по-чести през годината - около 10-12 пъти по-чести, отколкото в Стара Загора", коментира пред "Старозагорски новини" г-н Костадинов. Ако г-н Константинов е прав, излиза, че при инверсионните процеси два пъти по-тежкият от въздуха серен диоксид се събира с дни във високите атмосферни слоеве, а след това при "подходящи метеорологични условия" се изсипва пакетиран над Стара Загора. Подобна версия обаче противоречи на Закона за земното притегляне, тъй като процесът на разпространение на серния диоксид става в атмосферния слой, а не извън него. Нещо повече: Според метеорологичните станции, преобладаващата посока на вятъра в Стара Загора на 26 септември е била от североизток, а не от югоизток, където се намира комплекс "Марица Изток". Тази посока на вятъра обяснява защо станцията в Могила е отчела завишени стойности на серен диоксид в 17 часа на 26 септември, когато в центъра на Стара Загора е имало 916 микрограма, но не дава обяснение защо в 18 часа същия ден серният диоксид е бил с наднормени стойности и в Ново село, разположено край полигон "Змейово".

Най-голямото неизвестно?
То безспорно е свързано със системата за ранно предизвестяване, чиито данни тотално се разминават с данните на РИОСВ -Стара Загора. На 26 септември вечерта инж. Пенка Начева и част от екипа й, който дежуреше в екоинспекцията, се опитаха да обяснят пред представители на "Гражданско обединение Стара Загора", че системата дава не точни, а хипотетични данни. Възможно е да е така, но веднага възниква въпросът защо тази система беше точна, когато през август РИОСВ вдигна вой до Бога, че има леко завишени стойности на серен диоксид (около 250 микрограма), а сега се оказва неточна. И през август, и сега системата, разработена от БАН и финансирана след разпореждане на изпълнителната власт от трите ТЕЦ-а, си работи по един и същи начин. Явно различен е начинът на използване, според ситуацията... по преценка на РИОСВ.

Беше ли обгазена Стара Загора на 26-и?
26 септември 2006 г. си беше един нормален есенен ден, без видими признаци на оцветяване на въздуха и усещане на мирис, освен от газовете на транспортните средства. Нито един старозагорец на 26-и следобед, за разлика например от 22 септември, не е сигнализирал нито медиите, нито пък "Гражданско обединение Стара Загора", че има нещо нетипично във въздуха. Никой нищо не е видял, нито се е оплакал от задушаване? Според общоприетите симптоми, може със сигурност да се твърди, че на 26 септември не е имало обгазяване. Имало е обаче замърсяване със серен диоксид, нещото, което се е случвало много години преди 2 юни 2004 г., че дори и в стойности над 1900-2000 микрограма серен диоксид на кубичен метър. Явно е трябвало да дойде ден като 26 септември, за да стане най-сетне ясно, че болестоносният обозрим и осезателен въздушен коктейл, който са дишали старозагорци през последните три години, няма нищо общо с безцветния серен диоксид. А на какво основание РИОСВ и МОСВ тогава налагат поредните ограничения на ТЕЦ-овете? Широкоспектърния антибиотик винаги го изписват, за да си вържат гащите джипитата. Антибиотичните мерки, наложени спрямо "Марица Изток", обаче няма да вържат ничии гащи. Напротив. Наложилата се вече тенденция на ограничаване на производствените мощности ще удари България. Но когато това стане факт, надробената попара от Чакъров, Начева и сие ще я сърбат други.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004906 .