Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow Централите на Марица-изток обгазиха Стара Загора

Централите на Марица-изток обгазиха Стара Загора

петък, 15 септември 2006 / Прочетено 5505 пъти
Почти двукратно превишаване на допустимата норма на серен диоксид в отмосферния въздух, която е  350  микрограма на кубичен метър, беше регистрирано днес в Стара Загора. В 10 часа автоматична измервателна станция в центъра на града показа стойност от  631.6 микрограма на кубичен метър.

Подобни стойности на вредния газ са констатирани в Димитровград. Източникът на замърсяването са производствените мощности на комплекса “Марица-изток”, се казва в съобщение на Министерството на околната среда и водите, огласено от Регионалната инспекция в Стара Загора.
Топлоелектрическите централи на ”Марица-изток” получиха предписание незабавно да намалят мощностите си и да преминат на въглища с по-ниско сярно съдържание.
Вчера в енергийният комплекс работиха 5 енергийни котела на “Брикел” -  Гълъбово; 8 енергийни котела на ТЕЦ “Марица-изток 2” и два на ТЕЦ “Марица-изток 3”. Единствено изхвърлените в атмосферата газове на Втори блок на ТЕЦ “Марица-изток 3” са преминали през сероочистваща инсталация, уточняват от РИОСВ - Стара Загора. От началото на месеца двете изградени сероочистки на ТЕЦ “Марица-изток 2” не работят заради планови ремонти. 
Населението в Стара Загора не беше информирано за превишаване на нормите на серен диоксид, защото пробите, взети един и два часа след пиковото обгазяване са показали по-ниски стойности и са били под алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър.

* * *
Представители от групата за граждански контрол - Стара Загора са констатирали днес пренос на замърсен въздух със синкав цвят, южно, на 2 км. извън територията на полигон "Змейово" от посока на Стара Загора. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Тази констатация е направена и от служителите на полигона към 10.30 ч. същия ден, уточниха оттам. При проверката в периода от 15.00 до 15.45 ч. на Централния армейски технико-изпитателен полигон "Змейово" не са провеждани изпитвания. Съгласно графика за деня те са проведени от 12.30 до 13.00 ч.
Представителите на сдружението не са констатирани замърсявания на атмосферата, допълниха от МО.

* * *
Конска доза серен диоксид получихме на 15 септември
Първият ден на новата учебна година в Старозагорско беше белязан с конска доза от познатия ни до болка серен диоксид. В 10 часа Автоматичната измервателна станция, разположена до Операта, регистрира 631.55 микрограма на кубичен метър при допустима средночасова норма от 350 микрограма.
Според РИОСВ превишаването е 1.8 пъти, но за същия час по данни на общинската екоинформация серният диоксид е бил 676 микрограма. Срещу цифрата е записано, че пробата е валидна, пише вестник Старозагорски новини. "Източник на замърсяване са производствените мощности на комплекса "Марица Изток", гласи официалното изявление на Регионалната инспекция за околната среда и водите. В нея се посочва, че "На операторите на топлоелектрическите централи в комплекса е предписано незабавно редуциране на мощностите и преминаване на въглища с по-ниско сярно съдържание.
Съобщава се още, че "Брикел" е работил с пет енергийни котела, ТЕЦ 2 - с шест, ТЕЦ 3 - с два. Уточнява се, че всичките мощности са функционирали без сероочистващи инсталации, в това число и блокове 7 и 8 на ТЕЦ 2, чиито сероочистки са в планов ремонт от 1 септември. Аналогични превишавания на праговите стойности на серен диоксид са констатирани и от Автоматичната станция в Димитровград. Прави впечатление обаче липсата на данни от двете станции, дислоцирани северно от Стара Загора. Малко след 10 часа от село Змейово съобщиха, че "там не се диша", а мнозина старозагорци се оплакваха от главоболие и неразположение. За разлика от предишните обгазявания, този път не виждахме какво дишаме. В съобщението на РИОСВ не са посочени нито посоката на вятъра, нито неговата скорост, но в късния петъчен следобед на въпрос на "Старозагорски новини" беше отговорено, че през първата част на деня тя е предимно юг-югоизток. Визираното местонахождение на източномаришките топлоцентрали ни провокира да потърсим информация и от автоматичната станция в с.Могила, която е по-близко до енергийния комплекс.
Според данните от Общината, пред чийто вход информационното табло не работеше, в 10 часа станцията в Могила е отчела 3-4 микрограма серен диоксид на кубичен метър, в 11 часа - над 10, а в 12 часа - 95. В същото време станцията в Стара Загора отчита 98 микрограма на кубичен метър в 11 часа, 172 - в 12, и 272 - в 9 часа. Вероятно сериозното обгазяване на областния град отново ще бъде преписано на така наречената вертикална турболенция. В противен случай е трудно да си обясним как при посока на вятъра юг-югоизток замърсяването се движи от север-северозапад. Особено неприятно в случая е, че поредното, най-сериозно, обгазяване през последните три години става точно в първия учебен ден, когато хиляди деца са по улиците и в класните стаи. А съобщението на РИОСВ за това се налива в Интернет седем часа по-късно! В случая екоинспекцията формално е защитена от разпоредбите за тричасово превишаване на алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър, но това с нищо не помага за здравето на старозагорци. Стойностите за информираност на населението бяха завишени от началото на годината в пълно противоречие с регламентираните в Европа норми от 350 микрограма на кубичен метър. И още нещо: Никъде в информацията на РИОСВ - Стара Загора, не са посочени стойностите на другите измервани атмосферни замърсители. Споменаваме този факт, тъй като при подобно обгазяване е логично най-малко да се повишат и стойностите на азотните съединения. Впрочем, от екоинспекцията обещаха, че днес ще съобщят повече подробности.


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005205 .