Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Никулден - най-важна за празника е трапезата в чест на св. Никола

Никулден - най-важна за празника е трапезата в чест на св. Никола

събота, 04 декември 2004 / Прочетено 12815 пъти

6 декември, Никулден, е голям зимен празник, честван сред всички българи. Според народохристиянския мит за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата.

Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете, свети Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има някакъв кораб в беда, го спасява. Светецът е покровител на моряците и рибарите. В жертва се принася риба, най-често шаран, който се смята за слуга на светеца. Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник.
Рибникът се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.
След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича "кръхче", възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Още в детството си Св.Николай е пример на добродетелност и аскетизъм.
През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрестанно се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Популярни са и други чудодейни епизоди със светеца, които чрез разказите на моряците придобиват голяма популярност. Св.Николай завършил тихо и блажено земния си живот през 342 г. След смъртта тялото му останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса.
През 1099 г. мощите му били пренесени в гр. Бари, Италия, където в негова памет се устройват специални църковни тържества в продължение на няколко дни. Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпространява в пределите на Византийската империя през VІІІ - ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св. Никола с тържествено богослужение. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество. На Никулден празнуват Никола, Николина, Ненка, Нина.
            Информацията е на агенция БГНЕС

-----
Освен че тази година 6 декември се оказа принудителен почивен ден за софиянци, цяла България отбелязва деня на св. Никола. На един от големите празници в народни ни календар именници са всички, кръстени Никола, Николина, Ненка и Нина.
Най-важна за празника е трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран.
По този повод народът казва: "На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе."
Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи.
Преданията гласят, че св. Никола спасил една гемия от потъване като запушил дупката й с шаран. Затова на трапезата той трябва да бъде основното ястие, като останалите гозби задължително са постни - сърми, чушки, фасул, царевица заради Коледните пости.
Опичат се също и обредни хлябове, наречени на св. Петка и св. Никола. Цялото семейство сяда на трапезата, а свещеникът я прекажда и после отрязва и взима опашката на рибника.
Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над трапезата. Трапезата не се вдига цял ден; семейството остава край нея, пеят се никулски обредни песни.
В някои райони на Никулден се извършват обичаи и обреди, наричани светец, служба, наместник, оброк или курбан. В тях св. Никола приема функциите на семеен или родов закрилник, стопанин-пазител на дома, семейството и имота.
Обредното събиране и угощение става вечерта и на него са поканени всички роднини, но обикновено само мъжете.
В случаите, когато св. Никола е патрон на селото, се коли курбан - бик или теле и трапезите се нареждат върху кърпи на земята. Тогава присъстват всички.
Св. Никола, чието име означава Побеждаващ, е покровителят на водите и пази хората от потоп и удавяне. Той властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят - рибите, юдите, самовилите, халите, демоните.
Нещо повече: ако небесните мълнии се падат на св. Илия, а подземният свят на архангел Михаил, то средната част, пространството между земята и небето е частта на св. Никола.
В народните представи той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга бяла брада - такава е и християнската иконографска традиция.
Вярва се също така, че св. Никола е патрон на търговците и кираджиите, а освен това помага на младите хора да се оженят.
       Нетинфо


Икономически портал на регион Стара Загора
Последна промяна ( неделя, 05 декември 2004 )
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005879 .