Прокуратурата още разследвала обгазяванията

сряда, 30 август 2006 / Прочетено 4427 пъти
В резултат на активната гражданска позиция на президента няма да се допусне ново замърсяване на региона, твърди зам.-главният прокурор Христо Манчев Писмо от зам.-главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Христо Манчев са получили петимата старозагорски народни представители от Коалиция за България - Георги Анастасов, Иван Гороломов, Златко Златев, Петър Мръцков и Трифон Митев.

То е изготвено по разпореждане на главния прокурор във връзка с обгазяванията на Стара Загора и региона. След смяната на главния прокурор и заемането на този пост от Борис Велчев, депутатите поискаха среща с него, пише вестник Старозагорски новини. Досега такава среща не се е състояла. В писмото на Христо Манчев се съобщава, че са изискани писмени справки от Окръжна прокуратура - Стара Загора, и Военно-окръжна прокуратура - Пловдив. Упоменати са образуваното следствено дело 185/2005 от описа на Националната следствена служба срещу неизвестен извършител и преписка 1036/2006 г. по описа на Пловдивската военно-окръжна прокуратура "за проверка и изясняване на обстоятелствата във връзка с твърденията, че военният полигон "Змейово" е предназначен и за унищожаване на негодни боеприпаси, и връзката с излъчването на вредни емисии в атмосферата". В обобщен вид са представени извършените процесуално-следствени действия в различни направления за изясняването на причинителя на замърсяването, като се посочва, че "категорично обаче източникът на замърсяване не може да бъде определен, тъй като няма извършени достатъчно метеорологични измервания както на приземния слой на атмосферата, така и на височината на изхвърляните емисии - 300-1000 метра".
От писмото става ясно още, че според назначената комплексна съдебномедицинска, ветеринарномедицинска и биологична експертиза се установило, че "в резултат на измерените стойности на вредни вещества във въздуха може да бъде причинено временно разстройство на здравето, не опасно за живота на част от населението - деца в ранна възраст и хора с хронични заболявания на дихателната система, за животните - подобни на хората увреждания от серния диоксид, а обгазяванията не са имали вредни последствия за растителните организми". И се прави уточнението, че срокът на разследването е продължен и е назначена допълнителна комплексна експертиза, по която все още няма заключение. По подобен начин са описани и действията, предприети по преписката на Военно-окръжната прокуратура, като се отбелязват проверката на множество документи, данни и писмени справки, обясненията на длъжностни лица, анализът на ежедневните справки от РИОСВ от станцията южно от полигона и се прави заключението, че "до момента няма превишаване на вредните емисии във въздуха". Не е пропуснат и гражданският контрол, от началото на който - на 1 юли 2006 г., не е получаван сигнал за унищожаване на бойни припаси или за други противозаконни действия в района на полигона.
"Създадена е организация за незабавни действия на прокуратурата при установяване на замърсяване или други противозаконни действия", уверява зам.-главният прокурор Христо Манчев. В края на писмото той изразява личното си мнение, че активната гражданска позиция на президента Георги Първанов няма да допусне ново замърсяване на околната среда в региона и благодари на депутатите за "загрижеността и активните доблестни действия за запазване на много добрите и здравословни условия за живот на всички граждани от Старозагорска област". Депутатите предоставиха писмото без коментар, като заявиха обаче, че ще продължат да настояват за среща лично с главния прокурор Борис Велчев. Внимателният прочит на писмото показва, че в него няма нищо ново и неизвестно, че не фигурират допълнителни факти, известни не само на участващите в гражданския контрол, а и на всички старозагорци и на прокуратурата, които липсват. Защо са пренебрегнати редица сигнали, подавани от граждани и организации, също не е ясно. Но пък става ясно, че за пореден път срокът на разследването е удължен и вратата остава отворена. А иначе за достойната позиция зам.-главният прокурор е прав. Редно би било да поздрави освен депутатите и редовите старозагорци за това, че не отстъпват от исканията си и че именно техният глас привлече вниманието на институциите.
 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.016146 .