Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Розовата долина привлича най-много външни инвестиции

Розовата долина привлича най-много външни инвестиции

сряда, 02 август 2006 / Прочетено 5007 пъти
Лозя, маслодайни рози, лавандула и свързани с тях производства ще продължат да дават облик на Розовата долина. Уникален е климатът за развитие на земеделие.

Новите възможности са свързани със SPA, еко- и винен туризъм. Регионът е рекордьор по концентрация на термални минерални извори - в радиус от 25 км те са 47. Неспирните археологически разкрития дават шанс за развитие и на исторически туризъм, пише вестник Пари.

История
Природни дадености, традиции от времето на траките, съхраняването на историческото наследство през вековете правят региона на Розовата долина привлекателен за туристи и за инвеститори.
В Старосел е открита и най-старата винарна на територията на България, а е възможно да е най-стара и на територията на Европа. Д-р Георги Китов я датира на повече от 2300 години. Сред любопитните подробности е фактът, че един от продуктите, с които България се е представила на изложението в Париж през 1990 г., е Карловският мискет. От времето на Александър Батенберг и цар Фердинанд е наложена традицията на всички короновани особи за Коледа да се изпращат 30 л буренца с карловски мискет, разказва собственикът на изба Розова долина Бранимир Ботев.

Евроаспекти
Деклариран географски район за качествени вина ще е Розовата долина. Искането на България за Черноморския регион като деклариран район за произход се оспорва от Румъния, тъй като не само нашата страна граничи с Черно море. Девет гроздови, две сливови и две кайсиеви ракии от България поименно е признал Европейският съюз. Това им дава правото да носят наименованието ракия и да имат означение за деклариран район на произход. Производството на ракия и на вино трябва да се раздели. Това не означава, че който произвежда вино, не може да произвежда и ракия. Просто продуктовите потоци не бива да се смесват, освен това счетоводството трябва да е отделно, разяснява Бранимир Ботев.

Практика
Всеки производител трябва да може ясно да декларира пред потребителите с какви лозови насаждения разполага, какви сортове, в кои местности се намират. Има винпроми, които декларират сериозна продукция, без да имат лозови насаждения, посочват винопроизводители.

Интерес
Големите европейски инвеститори се насочват към българските лозя в специалните региони. Но се търсят комасирани терени, засадени със сертифициран материал, посочва Бранимир Ботев, собственик на изба Розова долина. Ние сме единствената страна, която сега може да сади лозя. У нас лозе със сертифициран материал струва 3.5-4 пъти по-евтино, отколкото същото лозе в новоприсъединените страни, и десетки пъти по-евтино, отколкото в големите лозарски райони в Западна Европа.

Маслодайна роза
Западни инвеститори имат интерес и към вложения в розови масиви и в добив на розово масло.
Насочването на сериозни капитали в маслодайни рози може да направи България втората сила в света по продажба на розово масло, твърдят познавачи на този бранш. По неофициални данни през миналата година у нас са произведени 1500 кг розово масло, тенденцията е добивът да расте.

Богата история, но и инициативност

  •     В Розовата долина еднакво добре вирее и бяло, и червено грозде. Това е причината за огромното разно-образие от лозя в Розовата долина.
  •     Наскоро австрийското правителство подписа програма с българското правителство за осъществяване на дългосрочен проект за инвестиции в туризма в района на Розовата долина. Обхванати са Карлово, Казанлък, Сопот, Хисар и Павел баня. Акцент е развитието на винения туризъм, но това е обвързано с историческите паметници, традициите в земеделието, маслодайната роза.


Факти

  •      Около 600-650 л вино се произвеждат от тон грозде.
  •      Изкупната цена през миналата година е била от 0.9-1.2 лв. за кг червено грозде.
  •      Бялото грозде е по-евтино. Елитни лозя с бяло грозде в България почти няма. Сортовата структура на отглежданото грозде у нас не е чиста, твърди Бранимир Ботев.
  •      В България литър розова вода се продава за 4 лв., в Германия - за 15 EUR.
  •      В началото на миналата година на световния пазар килограм розово масло се е продавал за 3800 USD.
  •      През януари тази година цената му стигна 4 хил. EUR, твърди директорът на Института по розата Недко Недков.

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.007155 .