С дрегер без памет мерят на полигон Змейово

петък, 14 юли 2006 / Прочетено 4384 пъти
Вписването на данните става ръчно, а гаранция за обективността била честната дума. Военните от полигон "Змейово" мерят чистотата на атмосферния въздух по време на действия с дрегер без памет!

Това установиха наблюдатели на "Гражданско обединение - Стара Загора" по време на посещението си на 12 юли т.г., пише вестник Старозагорски новини.
Дрегерът отчита моментните стойности на хлор, серен диоксид, амоняк и въглероден двуокис. Според доклад на Министерството на отбраната, представен в Народното събрание, апаратът (дрегерът) е доставен на полигона в началото на 2005 г. от отдел "Ядрена, химическа и биологическа защита и екология" към Генералния щаб на Българската армия. Отчетените данни се предоставят всекидневно в РИОСВ в Стара Загора и в лабораторията на Генералния щаб. Спазени са и всички инструкции по изискванията за калибровката му, последната е била направена на 8 март 2006 г. при давностен период за годност 6 месеца. Според началника на полигона полк. Дечко Колев замерването става по време на изпитание, тъй като се смята, че това е пиковият момент.
Дотук добре...
Обаче отчетените моментни стойности не се запаметяват, след което да се направи разпечатка на компютър (тоест, да се предостави информация без човешка намеса), а данните се записват на ръка в дневник. Без гаранция, че записаните стойности са били действително моментно отчетените. Според полковника, гаранция за обективността била честната дума... В деня на гражданския контрол всички моментни стойности след изпитание бяха нулеви, с изключение на хлора - 0.3 мг/куб.м. Нула беше и стойността на отчетения серен диоксид. "Направеният общ извод е, че изпитаните боеприпаси не съдържат в структурата си сяра". Това е записано дословно в доклада на Временната парламентарна комисия във връзка с обгазяването по данни на МО.
"Не може в боеприпасите да не се съдържа сяра! Класическата рецепта за барута още от 13-и век гласи, че той се състои от калиев нитрат, сяра и въглища в съотношение 6:1:2. Тези съотношения безспорно са претърпели промени във времето напред, но като професионалист определено смятам, че и в сегашните боеприпаси се съдържа сяра. Ако няма сяра, какъв е смисълът военните да замерват с дрегера си серен диоксид?", коментира пред "Старозагорски новини" инженер-химикът Борис Митев, наблюдател от Гражданското обединение. Той прегледа и дневника на полигона с вписаните моментни стойности на замерваните елементи. "Не разгледах дневника обстоятелствено, но ми направи впечатление, че моментните фонови стойности преди изпитание и след изпитание са едни и същи, което не ми се струва обективно", съобщи химикът Митев.
В стремежа си да оневини полигона, един от неговите служители се похвали пред представителите на Гражданското обединение, че имало дни, в които дрегерът отчел минусови стойности на серния диоксид(?!). А как е възможно това да се случи, навярно знаят само военните, защото цивилните специалисти са категорични, че всеки един прибор, без значение дали е за изследване на работна среда, или на атмосферен въздух, започва да отчита от нулата. Представители на Гражданското обединение имат желание да бъде използван дрегерът на места от полигона, които те ще определят. Защото при посещението при ямите от т.нар. инженерна площадка се усещаше мирис на барут, за разлика от изпитателната площадка на Централната огнева позиция, където току-що бяха приключили поредните изпитания. Това обаче е само едно добро пожелание!

Послеслов за честната дума
Тъй като твърдението на полк. Дечко Колев, че гаранция за обективното вписване на данните е честната им дума, "Старозагорски новини" само припомня, че честна дума дадоха и бившият военен министър Свинаров, и подопечните му военни експерти. През 2002 г. в ДТ "Гео Милев" месеци преди унищожаването на ракетните комплекси всички те гледаха в очите близо 400 старозагорци и с "честните" си думи ги увещаваха, че методът, който са избрали за горене на двигателите на СС-23, е абсолютно безвреден за жителите от региона. А после учените изразиха противно мнение и в крайна сметка на полигона се унищожиха само бойните глави. По принцип има категории, които са крайни. Не може човек да бъде малко или много умрял. Доверието е от същите крайни категории, а когато дори и веднъж някой злоупотреби с него - да не говорим за висши държавни представители - всичко останало е низ от съмнения...


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004935 .