Полигон Змейово - под лупа?

четвъртък, 13 юли 2006 / Прочетено 4430 пъти
Вчера представители на Гражданско обединение - Стара Загора за 5-и път посетиха полигон Змейово, смятан за един от основните източници на сериозните екологични проблеми на областта ни, пише вестник Старозагорски новини.

Поредното посещение е в рамките на официално разрешения от Министерството на отбраната и Генералния щаб обществен мониторинг, който може да се извършва по всяко време и на цялата територия на полигона. Бяха взети 2 проби от повърхностни води - едната от ямите, където се унищожават инженерни бойни припаси (мини), а другата, по изрично настояване на началника на полигона - от намиращия се на 50 метра в северна посока малък поток. Те ще бъдат изследвани за съдържание на тежки метали в 2 лаборатории - военна и в Националния център за опазване на общественото здраве към МЗ. Третата, така наречена контролна, проба (всички бяха запечатани с червен восък по желание на военните) остана на разположение на ръководството на полигона. Мъка... По време на предишното посещение на полигона представителите на Гражданското обединение поискаха да вземат проби от шестте ями в близост до складовете за съхранение на оръжие. За тях се твърди, че са предназначени за изпитване на инженерни боеприпаси. Пробонабирането беше отказано с мотив, че между представителите на обединението няма професионалисти за целта. Но пък беше обещано, че такива проби могат да бъдат взети от оторизиран представител на инспекционна институция - когато пожелаем и където пожелаем. Вчера като пробонабирател беше осигурен представител на РИОКОЗ - Стара Загора, но специалистът не бе допуснат по-далеч от портала. Причината, според началника на полигона полк. Колев, е в разпореждане на Генералния щаб за достъп само след предварителна 24-часова заявка. След продължителни преговори с участието на представител от РС "Сигурност - ВП и ВКР", все пак пробонабирането (вземане на проби от повърхностни ямни води) беше осъществено. Днес пробите ще бъдат занесени за анализ в Националния център за опазване на общественото здраве. Неразбория... Откритите ден преди това 6 ями от представители на Гражданското обединение са с размери 5-9 м дължина, 3-4 м ширина и 2-3 м дълбочина. С прокарани кабели покрай тях и множество отломки, за които се твърди, че са от взриватели. Според служители на полигона въпросните ями били предназначени за изпробване или унищожаване (така и не стана ясно) на противотанкови мини. Площадката около ямите е гола и без растителност, а на места пръстта от жълтеникаво-оранжева е станала сива. Видимо въпросните ями не са използвани поне от 1 година, защото част от кабелите са във вода, въпреки че служители на полигона ни увериха, че завчера там се е гърмяло.

Отворените врати
След като 2 години полигон "Змейово" беше недостъпна крепост, от няколко дни неговите служители са благосклонни към представителите на Гражданското обединение. Те твърдят, че гражданите от утвърдения от МО списък могат да видят всичко, което поискат! И наистина не отказват! До този момент обаче Гражданското обединение не разполага с карта на полигона, защото била секретна, а да не говорим как из дебрите на 96 кв.км от падини, възвишения, многобройни криволичeщи асфалтирани и черни пътища неработил на полигона човек може да се ориентира. Почти е срамно в 21-ви век - векът на космически снимки и хипертехнологии, представители на гражданска структура да търсят източника на обгазяване като ловджии от ловни дружинки. На всяко посещение на полигона обаче се пише протокол, че не са забелязани обгазявания. Да, действително, откакто започна гражданският контрол на полигон "Змейово", обгазявания няма. Това поне е категоричен факт, подплатен и с данните на РИОСВ - Стара Загора.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.003594 .