Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow РИОСВ - Стара Загора започна да замерва хлороводород

РИОСВ - Стара Загора започна да замерва хлороводород

сряда, 12 юли 2006 / Прочетено 5036 пъти
Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Стара Загора най-после е започнала да замерва исканите от "Гражданско обединение - Стара Загора" допълнителни замърсители на околната среда.

"От 1 юли т.г. замерваме хлороводород, хлор и аерозоли на сярната киселина", съобщи за вестник Старозагорски новини директорът на РИОСВ инж. Пенка Начева. Допълнителните замърсители се мерят с ръчен прибор пред сградата на РИОСВ в Стара Загора.
Хлороводородът е един от трите елемента, които, според доклад на Министерството на отбраната, представен пред парламента, се отделят при изгарянето или взривяването на боеприпаси. Замерването на хлор, хлороводород и обеднен уран бе поискано още през декември миналата година от членовете на Междуведомствената комисия, назначена от Министерството на здравеопазването за изпълнение на решение на Народното събрание във връзка с обгазяването на Старозагорски регион. И на двете сбирки на Междуведомствената комисия инж. Пенка Начева и представители на МОСВ категорично отказаха замерване на трите химически елемента с обяснението, че в Старозагорска област няма постоянен източник за тях(?!). Въпреки че полигон "Змейово" функционира на натоварени обороти и че дори само при изпитването на боеприпаси се отделя хлор!
На срещата при президента на РБългария, проведена на 6 юни т.г. (ден преди протестния митинг) с участието на представители на Гражданското обединение, бе обещано, че ще се замерват допълнително атмосферни замърсители, в това число хлор, хлороводород и т.н. Срещата при Георги Първанов обаче беше на 6 юни, а замерването на хлор и хлороводород, според твърдението на г-жа Начева, е започнало на 1 юли, т.е. само няколко дни преди Гражданското обединение да бъде допуснато на полигон "Змейово".
Пак на срещата с президента беше решено да се инсталират две допълнителни станции за замерване на атмосферния въздух край полигон "Змейово" - една осигурена от РИОСВ, а другата - от МО. Военният министър Веселин Близнаков съобщи при последното си посещение в Стара Загора, че са осигурили средства за закупуване на станция, но тепърва предстояла процедура по ЗОП. От РИОСВ от 27 юни са инсталирали мобилна станция в село Борилово. На журналистическото питане на "Старозагорски новини" защо станцията е точно в Борилово, а не в Пъстрово например, където от няколко месеца се оплакват от земни тътени нощно време, инж.Начева коментира, че изборът на мястото бил съобразен със справка от МО, дадена за 2004 г. за най-натоварената площадка на полигон "Змейово". А дали е така, знаят само няколко държавни служители.
 
 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.003370 .